Какие риски улиточного бизнеса?

Не вкладав би у равликову ферму гроші, якби знав про великі ризики, говорить фермер зі Львівщини.

У равликового бізнесу чимало «підводних каменів», їх треба враховувати фермеру-початківцю, що розраховує на швидкі гроші. Про це застерігає колег Віталій Бучко, власник ферми, що вирощує слимаків у Львівській області.

Хоча бізнес Віталія просувається непогано, він навіть зумів налагодити експорт консервованих равликів до країн ЄС, однак, довелося зіштовхнутися з чималими труднощами.

«Зараз би у равликову ферму не вклав гроші, – говорить аграрій. – У цієї ферми мала рентабельність, немає технології вирощування і проблемні ринки збуту».

Витратив на придбання малька 9 тисяч євро, а повернути за сезон зміг лише 2,4 тис., пояснює фермер.

Віталій Бучко зауважує: не знає людей, яким би вдалося виростити велику кількість равликів.

«Я розраховував виростити 15 т, а вдалося виростити лише 1,5. Багато перешкод з’являються уже під час роботи. Бо ростити равлика доводиться на відкритій місцевості. Й тут з’являється купа ворогів у слимаків: то змії їх поїдають, то птахи, то ящірки…» – розповідає Віталій Бучко.

Так само негативно впливають перепади клімату. Для равлика згубні як надто суха погода, так і надто волога.

Ще один із факторів ризику – пошкодження панцира. Якісь равлика, як продукту для продажу, втрачається.

На думку фермера, найкраще вирощувати равликів на фермах сімейного типу. Тому що великі ділянки – це багато мороки й мало віддачі.

«Цей бізнес сезонний. Є простій, а працівники повинні щось робити весь рік», – пояснює Віталій Бучко.

Фермер також застерігає новачків від надто довірливого ставлення до посередників.

«Свого часу потрапив в піраміду. Ментор, який пропонував равликовий бізнес, дуже гарно розповідав про успіх. Але в нашій країні заробляють переважно на перепродажі малька і маточного племені, навчають вести бізнес. Насправді не знаю жодного фермера, який би в перший сезон щось заробив», – нарікає підприємець.

Не варто вірити словам менторів про надприбутки й відсутність проблем. А ще варто навчитися рахувати.

«За останні роки в Україні відкрилося більше тисячі равликових ферм. Нам же говорилося, що це бізнес для ледачих, де все легко і просто. Намалювали дуже райдужні цифри, яких насправді досягти неможливо”, – говорить Віталій Бучко.

«В Україні проблема зі збутом равликів. Кілограм продукту коштує 2,5 євро, а порцію з 10 равликів продають за 200 гривень. Це дорого, і тому відсутній попит на продукт», – пояснює фермер.

Він планує збирати равлика у фермерських господарствах, перебирати й відправляти на експорт.

Однак, для збуту молюска до країн ЄС необхідні склади.

«У Франції равлик входить в споживання в армії, як чистий білок. За ним майбутнє, немає холестерину. В Індії почали їсти равлика. В Японії є зацікавленість, але вони хочуть філе і великими партіями. Європа хоче свіжого продукту», – зауважує Віталій.

Окупність ферми напряму залежить зі збуту. Тому треба враховувати вимоги, які висуває кожна країна, до продукції.

Джерело: landlord.ua

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *