Импортные продукты стали чаще кушать украинцы

Внутрішній продовольчий ринок України поступово завойовується імпортними продуктами.

За минулий рік у зовнішній торгівлі намітилася нова тенденція – Україна все частіше стала імпортувати продовольчі товари, причому за деякими зростання склало до 100%.

В цілому, за даними Державної служби статистики баланс зовнішньої торгівлі за січень-листопад 2019 року виглядає не на користь України: на 45,963 млрд дол. США експорту припадають 55,337 млрд дол. США імпорту. При цьому український агропродовольчий експорт впевнено випереджає імпорт, складаючи за січень-листопад 20,059 млрд дол. США і 5,037 млрд дол. США відповідно.

“Від овочів до молока”: чого додалося на столах українців з імпорту

За даними Держстату, за січень-листопад 2019 року найбільший стрибок імпорту в Україну продукції АПК склали овочі, чий зріст ввезення склав 99,7%, а загальний грошовий обсяг склав 180,9 млн дол.

Нічого дивного в цьому не було, багатьом ще пам’ятне весняне зростання цін на овочі, коли тільки за квітень цибуля подорожчала на 63,8%, капуста на 52,8% і морква на 30,1%, картопля на 23,4%, а буряк на 19,1%. Винними у ситуації, що склалася тоді, назвали неврожай, зростання світових цін та втрату державного контролю над ціноутворенням.

На 53,5% – до 145,7 млн дол. виріс імпорт молока, молочних продуктів, яєць птиці і натурального меду. Зростання імпорту молочної продукції виявилося найбільш помітним, в тому числі вітчизняними вченими.

Експерти зазначають, що швидше за все зростання імпорту молочних продуктів буде продовжуватися й надалі, якщо не буде створено ефективний механізм стимулювання галузі, а наступним імпортним продуктом, який частіше будуть їсти українці, стане вершкове масло.

Також українці стали більше їсти імпортної риби – на 15%, яка традиційно є імпортним продуктом, плодів і горіхів – на 25,5%, готових продуктів з м’яса та риби – на 26,7%, пити більше алкогольних і безалкогольних напоїв – на 6,3%, а також кави і чаю – на 4,7%.

Втім, якими б темпами не зростав імпорт продукції тваринництва і рослинництва, з них експорт України, як і раніше, в 8-12 разів перевищує імпорт.

Трохи інакше йдуть справи з імпортом готових продуктів, чий обсяг за 11 місяців минулого року зріс на 9,3% і склав 2,31 млрд дол. США проти зростання експорту на 9,1% і 2,95 млрд дол.

За даними Держстату найбільше в сегменті “готові продукти” Україна імпортувала готових продуктів із зерна, тобто хлібобулочних і макаронних виробів – їх приріст склав 29,4%, а обсяг імпорту дорівнює 178,1 млн дол. На 110 млн дол. (зростання 26,7%) українці з’їли готових продуктів із м’яса та риби. В середньому на 3-6% виріс імпорт кондитерських виробів, продуктів переробки овочів та інших продуктів харчування, у тому числі алкогольних і безалкогольних напоїв.

Імпорт “завойовує” український продовольчий ринок

“Зміцнення гривні зробило наш ринок цікавим для постачальників навіть імпортних соціальних продуктів – вермішелі, вершкового масла тощо. Адже вони зараз за ціною трохи чи не дешевше вітчизняної продукції. Тому імпорт “з’їдає” наш ринок”, – констатує вплив ревальвації гривні на імпорт продуктів харчування в Україну експерт інституту Growford Олексій Кущ.

За словами голови Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка внутрішній продовольчий ринок України поступово завойовується імпортними продуктами з середньою швидкістю 5% ринку щорічно.

“До 2017 року ситуація була дуже сприятлива для вітчизняних виробників продуктів харчування – на тлі зростання інфляції та падіння реальних доходів населення споживач робив вибір на користь більш дешевого вітчизняного товару. Це дозволяло вітчизняному виробнику контролювати понад 90% внутрішнього продовольчого ринку. Однак з 2017 року ситуація стала змінюватися, спостерігалося підвищення собівартості продукції у вітчизняних виробників і як наслідок, зростання цін на вітчизняні продукти”, – говорить про передумови продуктового “імпортозаміщення” співрозмовник zik.ua.

В результаті на додачу до традиційно імпортованих в Україну продуктів на зразок м’яса і риби, стало спостерігатися зростання імпорту кондитерських і борошняних виробів, молочної продукції, а потім і овочів. Це викликано як об’єктивними факторами, на зразок зростання цін на вітчизняні продукти за рахунок зростання собівартості, так і сезонними, на зразок неврожаїв овочів в 2018 році, що змусило наростити імпорт і відкрити свій ринок.

“Поки ми могли обходитися без імпорту овочів, насамперед картоплі, монополії вітчизняних продуктів нічого не загрожувало. Картопля – це був останній продукт, який ми масово не завозили, після того як в 2019 році ми імпортували картоплю навіть у розпал сезону збору, можна говорити, що у нас немає продуктів тривалого зберігання, які ми з вами не завозимо в Україну. За моїми підрахунками, зростання частки імпортних продуктів харчування на ринку країни щорічно становитиме близько 5%, і вже до кінця цього року приблизно 20% продуктів в Україні буде імпортного виробництва”, – прогнозує Олексій Дорошенко.

За словами експерта зростання імпорту сприяють не тільки економічні, але і логістичні чинники, простіше кажучи, бізнесом вже збудовані торговельні, транспортні та інші ланцюжки для імпорту продуктів не тільки з найближчих країн, але й тих, що лежать в 1000 і більше кілометрів.

“Зараз дуже вразливі позиції вітчизняної молочної продукції та виробників, яких вже серйозно потіснила польська продукція. Але може трапитися так, що українські молокопереробні потужності частково перейдуть навіть на імпортну сировину – у тій же Польщі молоко дешевше українського в 2 рази. Перешкоджає цьому проблема імпорту сирого молока в потрібних для промислового виробництва масштабах”, – говорить про небезпеку для молочної галузі експерт.

Автор: Микита Синіцин

Джерело: zik.ua

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *