Фермеры в США вынуждены сливать молоко в канализацию

Молочна галузь в США опинилася на межі краху через закриття малих підприємств з виробництва тари та упаковки, а також гострих логістичних проблем.

Незважаючи на високий попит на молочні продукти, в умовах пандемії коронавируса в ланцюжку поставок молока виникло безліч збоїв, які не дозволяють фермерам продавати свою продукцію на ринку, повідомляє Reuters. Фермери змушені зливати молоко в каналізацію.

Масове закриття ресторанів та шкіл призвело до раптового переходу від оптових ринків громадського харчування до роздрібних продуктових магазинів, що призводить до плутанини в сфері логістики та упаковки для заводів з переробки молока, масла і сиру. Компанії, які перевозять молочні продукти, не можуть знайти достатню кількість водіїв, які в більшості своїй знаходяться на самоізоляції. А продажі на основних ринках експорту молочної продукції припинилися, так як сектор громадського харчування закрився практично в усьому світі.

За словами фермерів, сільськогосподарських економістів і дистриб’юторів продуктів харчування, проблеми молочної промисловості сигналізують про ширші проблеми в глобальному ланцюжку поставок продуктів харчування. Молочний бізнес постраждав сильніше і раніше, ніж інші сільськогосподарські товари в силу того, що молочні товари швидко псуються — молоко не може бути заморожене, як м’ясо, або зберігатися на елеваторі, як зерно.

Молочний фермер Джейсон Лідл в інтерв’ю агентству зізнався, що міг би продати своє молоко, якби був в змозі своїми силами доставити його на ринок. Однак в США молоко вже давно не продається на розлив, а має реалізуватися в спеціальній тарі по затвердженим стандартам.

Лідл змушений зливати в каналізацію 4 700 галонів (більше 20 тисяч літрів) молока з своїх 480 корів кожен день, починаючи з вівторка. Більшість членів молочної профспілки DFA, що складається з 7500 чоловік, вдалися до цієї сумної процедури.

Лідл сказав, що профспілка заплатить за молоко, яке він і інші фермери змушені зливати, однак доходи самої профспілки катастрофічно постраждають від цього заходу.

Причому, зазначають спостерігачі, скидання відбувається навіть тоді, коли споживчий попит на молочні продукти різко зростає в умовах пандемії. Панічні покупки, до яких вдалися багато жителів США, залишили полки більшості продуктових магазинів в США майже порожніми в останні тижні на тлі закриття підприємств і карантину по всій країні. Так, згідно з даними служби Nielsen, роздрібні продажі вершкового масла в березні виросли більш ніж на 127%, а сиру — на більш ніж 84% в порівнянні з тим же періодом роком раніше.

В інших продовольчих секторах також відбуваються збої, оскільки обмеження на поїздки і режим ізоляції призводять до нестачі робочої сили, необхідної для посадки, збору і розподілу фруктів і овочів, а також холодильних контейнерів і водіїв вантажівок.

Користуючись цими обставинами, бакалійники підвищують ціни: як показують дані Nielsen, середня роздрібна ціна коров’ячого молока зросла на 11,2% за тиждень, що закінчився 21 березня, в порівнянні з роком раніше,.

Проблеми з постачанням ряду продуктів першої необхідності пов’язані із закриттям ресторанів і кафе. «Близько половини споживчого бюджету США було сфокусовано на підприємствах громадського харчування і пандемія закрила цей кран», — сказав Метт Гулд, редактор торгового видання Dairy & Food Market Analyst.

Джерело: milkua.info

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *