Что происходит с ценами на продукты в карантин

Швидше за все дорожчають продукти «для імунітету».

Пандемія коронавірусу і введений в зв’язку з цим карантин вплинули на вартість цілої низки овочів і фруктів, пише Сьогодні.

Треба відзначити, що цієї весни ціни на цілу низку овочів борщового набору та чимало інших набагато нижчі, ніж рік тому. Наприклад, за даними shuvar.com, буряк на оптових ринках рік тому коштував в півтора рази дорожче, ніж зараз – 7,2 грн і 5 грн відповідно. білокачанна капуста взагалі б’є рекорди дешевизни: якщо в 2019 році в цей час середня оптова ціна на неї становила 18 грн, то зараз – лише 4 грн. Зелена цибуля рік тому в цей час коштувала в закупівлі 162 грн/кг – зараз коштує 37,5 грн і продовжує дешевшати.

У цьому році помітно дешевше, ніж минулоріч в такий же час, вартість моркви (7 і 4 грн за кілограм відповідно), пекінської капусти (18,5 грн в 2019-му і 12,3 грн зараз) і червонокачанної капусти (14,5 і 10 грн відповідно).

Поки що дешевше, ніж минулоріч коштує цибуля – 12,5 грн (в 2019-му був 13,8), але вона зараз відчутно дорожчає, тож на днях, швидше за все, ціни зрівняються. 

Чимало сортів фруктів зараз також продаються дешевше, ніж роком раніше. Так, банани на оптових ринках коштують в середньому 29,3 грн/кг, тоді як в 2019-му в цей час коштували 34,5 грн.

Деякі овочі та фрукти старого врожаю, втім, зараз продаються дорожче, ніж рік тому. Наприклад, середня оптова ціна на картоплю зараз становить 8,5 грн, а в минулому році була лише 5 грн. 

Яблука нинішньої весни також дорожче, ніж минулої, причому істотно, в 2-3 рази. Закупівельні ціни в 2019 році становили 3,5-6 грн за кілограм, а зараз – 8-12 грн. Проте зростання цін на яблука поки не спостерігається.

На деякі овочі і фрукти ціни зараз зростають, причому досить відчутно. Наприклад, корінь імбиру ще тиждень тому коштував дешевше, ніж в минулому році (оптова ціна була 60 грн в порівнянні з 82,5 грн в 2019-му). Однак з 16 березня ціни на цей продукт буквально зірвалися з ланцюга, за три дні (до 19 березня) продемонструвавши зростання в 2,5 рази! Тепер тільки в закупівлі імбир коштує близько 150 грн, а в роздрібному продажі ще більше.

Часник в цьому році і без того продавався дорожче, ніж в минулому. На початок березня середня оптова ціна становила 58,6 грн за кг, тоді як в 2019-му була 42,5 грн. Однак в останні дні часник також став помітно дорожчати і тепер коштує у закупівлі 95 грн за кіло.

Ще один продукт подорожчав – лимон. На початку карантину, 12 березня, оптова ціна на нього становила в середньому 44 грн (в 2019-му в цей час – 34,5 грн). А станом на 19 березня ціна закупівлі лимонів зросла вже до 61,5 грн за кг. Тобто подорожчання за тиждень склало 50%.

Як бачимо, перелічені продукти – це ті, які зазвичай рекомендують вживати для профілактики гострих респіраторних захворювань. У минулому році ні взимку, ні на початку весни сильного зростання цін на ці продукти не спостерігалося. Тому можна сказати напевно, що подорожчання часнику, лимона та імбиру цієї весни пов’язане з епідемією коронавірусу.

Також зросли останніми днями ціни на апельсини, що містять вітамін С. Якщо на початку минулого тижня вони коштували в опті в середньому 28 грн/кг, то до кінця тижня подорожчали майже до 42 грн. А от мандарини за минулий тиждень подорожчали лише на 50 копійок – з 42 до 42,5 грн за кг (оптова ціна). Минулого року в цей час вони продавалися по 40 грн.

Гранат за минулий тиждень теж подорожчав майже на чверть – з 48 грн за кілограм перед карантином до 60 грн зараз. Але рік тому цей корисний для крові плід також коштував трохи менше 60 грн в закупівлі.

Через аномально теплу зиму чимало молодих тепличних овочів з’явилися в цьому році значно раніше, ніж минулоріч, в тому числі українських. Наприклад, ранній редис можна було купити в овочевих відділах супермаркетів вже на початку березня, тоді як в минулому році перші партії на продаж надійшли тільки 24 березня.

Ціни на ранні овочі в цьому році мало відрізняються від минулорічних. На деякі овочі і зелень ціни в цьому році нижчі. Наприклад, рання імпортна картопля зараз коштує 23 грн (оптова ціна) і дешевшає, в минулому році було 26,5 грн/кг. Ціна на редиску в цьому році вже впала з 42 грн до 21 грн. У минулому році перша редиска, що з’явилася в кінці березня, коштувала 34 грн/кг. Зелена цибуля за рік подешевшала більш ніж удвічі (була по 37 грн, зараз 17 грн/кг).

Оптові ціни на імпортні огірки в цьому місяці коливаються в межах 50-60 грн за кілограм (за останні дні привізні огірки в черговий раз подорожчали з 50 до 60 грн). Роком раніше ціни на огірки в березні теж то піднімалися, то знижувалися (в залежності від поставок), але в межах 47,5-52,5 грн за кілограм.

Українські тепличні огірки, які вже теж з’явилися на ринку, зараз коштують в закупівлі 65 грн/кг і принаймні не дорожчають. У минулому році середня ціна в цей час теж була трохи меншою – 59 грн/кг.

Ціни на тепличні помідори в цьому році приблизно такі ж, як і минулоріч – оптові в районі 40 грн за кілограм. У минулому році, втім, помідори дорожчали до середини квітня. Цього року вони теж мають тенденцію до зростання цін. А от помідори черрі в цьому році дешевші, ніж в минулому (84 грн і 110 грн відповідно).

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *