Сушіння кукурудзи кукурудзою: думки експертів

Зерно кукурудзи можна використовувати як паливо. Такий досвід є в аграріїв США, зокрема, в тих регіонах, де не ростуть дерева і ускладнене постачання традиційних видів палива. 

Про це розповів регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами «Греко Груп» Сергій Мавка в матеріалі: «‎Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»‎  на Latifundist.com. 

За його словами, водночас і деякі українські клієнти «Греко Груп» вже спробували такий варіант на власних потужностях. В цьому сезоні кількість зацікавлених і тих, хто хоче спробувати сушити кукурудзу на кукурудзі — збільшилась.

«Під час сушіння, теоретично, може бути велика зольність, що вимагатиме від оператора дотримання періодичності обслуговування. Але більше про ефективність такого варіанту та економічну обґрунтованість ми зможемо говорити по завершенню сезону», — пояснює Сергій Мавка.

У Сумській області більше рентабельно сушити кукурудзу на кукурудзі, додав керівник «Сейм Агро» Євген Скляров. Тобто закладати кукурудзу в теплогенератори. Адже, якщо аграрії отримають 10 т/га, то з логістикою 2,5 тис. за т (в нашому регіоні з місця) її не вигідно сушити. 

«‎Дехто з аграріїв порахував і вирішив сушити кукурудзу кукурудзою. І це насправді вихід», — говорить він. 

Читайте також: «‎Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»

Нинішня ситуація мотивує агробізнес розвивати переробку кукурудзи. Як пояснює секретар аграрного комітету, народний депутат Андрій Чайківський, це стосується не тільки кукурудзи. Сьогодні, коли логістика з‘їдає увесь дохід або й заганяє у збиток, доводити сировину до кінцевого продукту — це реальний вихід для аграріїв. Тому багато хто з них цікавиться, вчиться та шукає, як створити додану вартість.

Іван Чайківський також вважає, що стресова ситуація, яка склалася піде агросектору на користь. Адже в процесі пошуку нових шляхів формуватимуться нові тенденції. Наприклад, аграрії звернуть увагу на маловрожайні, але високорентабельні культури.

Нагадаємо, стало відомо, у скільки обійдеться сушіння кукурудзи цього року.

 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *