Продажі комбайнів впали до 7-річного мінімуму

Купівля нових зернозбиральних комбайнів за 7 місяців поточного року зменшилася у 2,4 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року і досягла найменшого з 2015 р. показника.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

В першій половині року аграрії придбали 267 одиниць зернозбиральних комбайнів різних потужностей та брендів. Лідерами стали Дніпропетровська (36 одиниць) та Запорізька (25 одиниць) області.

«Аналізуючи помісячну купівлю і показники на початку поточного року, варто відзначити доволі непогані передумови для зростання на ринку, або ж як мінімум утримання показника минулого року. Але воєнні дії внесли свої корективи, і у багатьох аграріїв виникли проблеми з фінансуванням, доступністю коштів, було знищено чи вкрадено техніку, або поля з врожаєм знаходяться на окупованих територіях чи спалені», — пояснює  координатор комітету техніки УКАБ Олег Нестеров.

Місячні показники продажів у пікові періоди теж показали суттєвий спад у 2-3,5 рази.

«Загалом подібна ситуація на ринку спостерігається і серед інших видів техніки — просідання більш ніж вдвічі маємо у закупівлі тракторів. Відчутно, що у аграріїв починає все більше поглиблюватися проблема з фінансами: дорога логістика, ресурси та ряд інших факторів суттєво впливають на ціну продукції, яка часом нижче собівартості, і, відповідно, аграрії вже працюють у збиток. Тому в сьогоднішніх умовах обмеженого фінансування відновлення податкових перевірок і штрафів не сприяють вкладанню коштів в оновлення парку техніки», — відзначає Олег Нестеров.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *