Фахівець розповів, як вибрати дизель-генератор для резервного живлення елеватора

При виборі дизель-генератора для резервного живлення елеватора слід звертати особливу увагу щодо перевантаження дизельної електростанції піковими (пусковими) струмами навантаження.

Про це розповів інженер-проектувальник АСУ відділу автоматизації елеваторів KMZ Industries Сергій Шишкін під час онлайн-зустрічі організованою освітньою платформою «Культиварій‎».

За словами фахівця, перевантажувальна здатність генераторів у різних фірм-виробників може суттєво відрізнятися, тому її слід вимагати у відповідної фірми-виробника або авторизованих дилерів цієї фірми.

«‎У розрахунках слід враховувати знижувальні коефіцієнти номінальної потужності електричної станції залежно від різних умов — навколишньої температури повітря, висоти над рівнем моря, коефіцієнта активної потужності (cos(φ) споживачів»‎, — наголосив Сергій Шишкін.

За словами експерта, щоб ДЕС забезпечувала пікове навантаження, має виконуватися умова Pпік.наван ≤ Рпер.ДЕС, де Pпік.наван. — пікова потужність навантаження; Рпер.ДЕС — перевантажувальна здатність ДЕС.

Сергій Шишкін наводить таку послідовність дій, щоб визначити необхідну потужність дизель-генератора для елеватора: 

  • Скласти перелік обладнання, що буде під’єднано до дизельної електростанції.
  • Визначити потужність кожного підключеного споживача та її характер — номінальну та пікову.
  • Розписати, як придбана станція приймає навантаження: поетапне включення устаткування чи одночасне. Перший метод дозволяє грамотно запустити всі необхідні пристрої, не зашкодивши при цьому електростанції.
  • «‎При розрахунку цього параметру, пам’ятайте, що можливо навантаження на станцію буде зростати через розширення виробництва, сезонний пік тощо. Зважайте на те, що оптимальне навантаження встановлене в межах 35-60% від номінальних значень потужності», — наголосив фахівець. ‎ 

    Щодо ККД дизельної електростанції, говорить експерт, то це значення можна збільшити. Тепло, що виходить від працюючого двигуна, можна направити в такі русла: попереднє нагрівання палива; опалювати приміщення, в якому встановлений дизель-генератор.

    Сергій Шишкін додав, що наразі завод KMZ Industries перейшов на нічну зміну роботи через обмеження в використанні електроенергії вдень.

    Платформа «‎Культиварій»‎  регулярно проводить зустрічі з аграріями та практиками. Переглянути саме цю конференцію можна у записі на платформі «‎Культиварій»‎ у вкладці. Нове відео на сайті: https://www.cultivariy.com/

    А для того, щоб завжди бути в курсі актуальних подій підписуйтеся на платформу та цілий рік отримуйте корисний контент.

    Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

    Источник: www.latifundist.com

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *