Експерти розповіли, чи вигідно зберігати зерно в полімерних рукавах

Зберігання зерна в рукавах з урахуванням вартості рукава і використанням техніки по пакуванню і розпакуванню коштує 300 грн/т. Тримаючи зерно в рукавах 18 місяців, вартість зберігання становитиме 16,6 грн/т на місяць.

Про це розповіла директорка, власниця «Агроземлересурс» Олена Флорес в матеріалі «Засукати рукава і діждатися кращих цін. Плюси і мінуси зберігання зерна в рукавах» на Latifundist.com

За її словами, довезти зерно до елеватора обійдеться аграрію мінімум у 300 грн/т. Ще потрібно буде заплатити 50 грн/т за приймання та 100 грн/т в місяць віддавати за зберігання.

«Якщо, наприклад, зерно аграрій зберігає на елеваторі 6 місяців, то це обійдеться йому в 600 грн/т. У підсумку за півроку заплатить 950 грн/т. До цієї суми додамо відвантаження з елеватора, яке коштує мінімум 230 грн/т. Отже, кінцевий результат — 1180 грн/т‎», — пояснила Олена Флорес.‎  

Власниця «Агроземлересурс» відмітила, що зараз більш ніж половина клієнтів її компанії запаковують урожай минулого року, тому що це вже сухе зерно, і вони не хочуть продавати його по низькій ціні. В умовах, коли є невпевненість у завтрашньому дні, потрібно виходити з ситуації з найменшими затратами.

«В чому ще вигода? Коли зерно лежить у тебе в господарстві, ти сам приймаєш рішення: коли, по якій ціні та скільки продавати. Якщо продавати з елеватора, то ти або підв’язаний під його ціни (коли продаєш йому), або повинен ставати у величезну чергу на відвантаження (коли хочеш продати третій стороні). Тому, якщо обирати: продати нижче собівартості, не прибирати взагалі, або ж запакувати свій врожай у рукави і почекати момент — аграрії обирають останній», — акцентувала директорка.

Нагадаємо, раніше Президенто України Володимир Зеленський підписав закон №7548-1 згідно з яким скасовується ввізне митом на товари, які використовуються для зберігання зернових та/або олійних культур.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *