Ціни на сушіння кукурудзи цього року: підрахунок експертів ринку

Саме ціна на природний газ мала суттєвий вплив на зростання тарифу на сушіння кукурудзи, пояснює операційний директор компанії G.R. Agro Артем Ремпен. За його словами, в минулому році ціни на сушку доводилося тричі піднімати упродовж сезону — спочатку до 90 грн, потім до 120 і 180 грн за тонну. Цьогоріч ціни теж довелося трішки підняти.

Про це йдеться в матеріалі: «‎Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»‎ на Latifundist.com.

Відмічається, що наразі на всіх елеваторах компанії G.R. Agro встановлена ціна у 250 грн за тонно-відсоток. І тільки на «Котюжанському елеваторі» сушка обійдеться у 200 грн за тонно-відсоток.

«‎На сушіння тонни кукурудзи потрібно рахувати приблизно 5,5 тонно-відсотка за середньою вологістю зерна, що надходить на елеватор. Помноживши 5,5 на вартість одного тонно-відсотка, а саме на 250 грн, отримаємо вартість сушіння 1375 грн на тонні», — підрахували у G.R. Agro.

В компанії HarvEast відмітили, що вартість сушіння кукурудзи може коливатись, бо залежить від рівня вологості, з якою кукурудза надходить на елеватор. Це впливає на об’єм витрат палива і, в кінцевому підсумку, на ціну за 1 тонну сушіння.

«Ми провели опитування серед елеваторів і дійшли висновку, що сьогодні $50/т — це тільки витрати, щоб зняти 10% вологості з кукурудзи. Тому ми будемо скорочувати виробництво кукурудзи, бо вона буде зовсім нерентабельною», — говорить комерційний директор HarvEast Тетяна Алавердова.

Читайте також: «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?‎»

Погоджується з колегою і виконавчий директор «КАЛІПСО» Антон Коробко. За його словами ціна в $50/т — реальна на ринку, якщо аграрію доводиться возити своє зерно на сторонній елеватор.

«Зараз в середньому ціна за тонно-відсоток коливається в районі 150-200 грн. По курсу НБУ, це $5. А тепер давайте порахуємо, у скільки нам обійдеться сушка, якщо потрібно з кукурудзи вологістю 24% (ви ж бачите, яка зараз осінь), висушити 10 тонно-відсотків? Тому я вірю в ціну $50/т для тих, хто возить на сторонній елеватор. Особливо з урахуванням нинішньої ціни на газ. Але в той же час на своєму сушка буде коштувати дешевше — приблизно $35/т», — уточнив виконавчий директор.

Нагадаємо, що Нідерландська компанія допоможе Україні продавати біометан до Європи.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *