Аграрії просять призначити органи затвердження типу сільгосптехніки

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням пришвидшити призначення органів затвердження типу, які уповноважені документально засвідчувати те, що сільськогосподарські трактори та інші машини відповідають вимогам технічних регламентів.

Про це говориться у повідомленні УКАБ.

Як йдеться у зверненні, до початку 2018 р. єдиним органом затвердження типу було державне підприємство «Український державний центр по випробуванню та прогнозуванню техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва» (УкрЦВТ). У період з 2018 р. до липня 2021 р., крім УкрЦВТ, право здійснювати процедуру затвердження типу було надано державному підприємству «Науково-технічний центр сертифікації «АГРОСЕПРО» Національної академії аграрних наук України» (Агросепро).

«Виробники і постачальники техніки позитивно оцінили такі дії держави, адже це створювало конкуренцію, покращувало сервіс, і що найголовніше — не давало змоги монополізувати процес проходження процедури затвердження типу і видачі сертифікатів затвердження, який є фактично допуском трактора на ринок і його законний обіг в Україні», — зазначили в УКАБ.

Проте 3 липня 2021 р. набрали чинності норми пункту 5 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 06.06.2019 №2740-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання», відповідно до якого накази про призначення органів на виконання робіт з оцінки відповідності продукції, процесів і послуг вимогам технічних регламентів, втрачають чинність через два роки з дня введення в дію цього закону.

«У зв’язку з цим було визнано такими, що втратили чинність накази Мінекономрозвитку про призначені УкрЦВТ та Агросепро органами затвердження типу. Як наслідок, нові моделі тракторів та іншої техніки, що планувалися запускати на ринок, не могли пройти визначені законодавством процедури і відповідно не було можливості з осені 2021 р. представити аграріям новітні моделі. Призначення в перші місяці 2022 р. УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого, не сильно врятувало ситуацію з отримання сертифікації, адже у бізнесу були побоювання щодо можливості подальшої відомчої реєстрації техніки», — пояснюється у зверненні.

Для вирішення відповідної проблеми було прийнято Закон України від 31.05.2022 №2296-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу», в якому в загальну концепцію процедури затвердження типу і порядок роботи на перехідний період, допоки оновлюється законодавство, закладається наявність декількох органів затвердження.

В процесі розробки та прийняття було розуміння, що під ці положення будуть підпадати, як мінімум, три суб’єкта:

  • УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого — як суб’єкт, який належить до сфери управління Мінагрополітики;
  • УкрЦВТ і Агросепро — як суб’єкти, які відповідають критеріями наявності досвіду і акредитованих лабораторій.

«Проте наразі немає інформації про призначення УкрЦВТ і Агросепро органами затвердження, з якими вже більше 3-х років був відповідний досвід співпраці та оперативно здійснювались всі процедури, визначені законодавством. Водночас робота 3-х органів — УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого, УкрЦВТ і Агросепро дозволить швидко покрити попит у сертифікації відповідної техніки та тракторів, який вже більше року не задовольняється і впливає на ринок таким чином, що навіть невеликі партії чи зразки не можуть офіційно ввести в обіг, поставити на облік і залучити під техніку фінансування», — уточнюють в асоціації.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ закликає міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського в межах своїх повноважень посприяти вирішенню зазначеного питання та пришвидшити призначення органами затвердження типу державних підприємств УкрЦВТ й Агросепро у відповідності та на виконання положень, визначених Законом України від 31.05.2022 №2296-IX.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *