Зрошувальні станції біля Каховської ГЕС зупинені через затоплення та зниження рівня води

Руйнація загарбниками Каховської ГЕС призвела до затоплень, пошкоджень і повної зупинки функціонування меліоративної інфраструктури у прилеглих до Каховського водосховища районах.

Про це говориться у повідомленні Державного агентства меліорації та рибного господарства.

«Головна насосна станція Лиманецької зрошувальної системи Каховського міжрайонного управління водного господарства на сьогодні затоплена. Ця система забезпечувала подачу воду на 1,5 тис. га зрошуваних земель.

Після руйнації греблі Каховської ГЕС рівень води біля насосної станції за 12 годин підвищився на 4,5 м, затопивши коштовне насосно-силове обладнання та будівлі. На відновлення такого інфраструктурного об’єкта знадобляться значні кошти та тривалі роботи. Наразі збитки підраховуються», — зазначили у відомстві. 

Водночас рівень води у верхів’ї Каховського водосховища у Запорізькій області стрімко падає та зменшився за останню добу на 1,5-3 м.

«Такі рівні водосховища не дозволяють здійснювати з нього водозабір насосними станціями Вільнянського МУВГ, які забезпечували подачу води для Запорізької, Розумівської, Першотравневої та Верхньо-Тарасівської зрошувальних систем на площу понад 14 тис. га зрошуваних земель», — підсумували в агентстві. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *