Знеструмлення примушують фермерів активно продавати овочі зі сховищ

Ситуація на плодоовочевому ринку України залишається достатньо напруженою. Минулий тиждень запам’ятається ще одним повномасштабним блекаутом, до якого призвів масований ракетний обстріл.

Про це пишуть експерти «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Як зазначається, зміни цінових тенденцій на тому тижні були зафіксовані у сегменті картоплі, яка вкотре дешевшала під тиском збільшення пропозиції продукції на ринку.

«Фермери все частіше відмовлялися від планів довгострокового зберігання картоплі й намагалися якнайшвидше реалізувати максимальні обсяги наявної продукції. На додачу, картопля в українських сховищах швидко втрачає якісні показники, чому сприяють й аварійні вимкнення електроенергії», — пояснюють експерти.

Водночас у сегменті моркви минулого тижня встановилися протилежні цінові тенденції. Виробники почали підвищувати цінники на коренеплоди, посилаючись на обмежені запаси саме якісної продукції у сховищах. Представники гуртових компаній та роздрібних мереж продовжували активні закупівлі моркви, що тільки додавало підтримки зростання цін у даному сегменті ринку.

За прогнозами аналітиків, черговий блекаут в Україні точно не призведе до стабілізації цінової ситуації на плодоовочевому ринку, й, за прогнозами аналітиків проєкту, ціни на основні овочі борщового набору та картоплю, ймовірно, будуть тільки підвищуватись.

«Винятками у наступні тижні можуть стати картопля та капуста середньої та низької якості, залишки яких фермери будуть намагатись розпродати якомога швидше. За оцінками експертів, перебої з постачанням електроенергії в усіх без винятку регіонах України будуть призводити до подальшого стрімкого псування плодоовочевої продукції у сховищах. Саме така продукція буде потрапляти на ринок за більш привабливими для споживачів цінами й протягом наступних декількох тижнів», — говориться у повідомленні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *