Затримка сівби озимих в Україні встановила 10-річний рекорд

Агрометеорологічні умови для проведення польових робіт упродовж другої декади жовтня значно покращилися, проте не були ідеальними для якісного збирання врожаю.

Жнивам у більшості областей у ранкові години заважали рясні роси, що підтримували надмірну вологість поверхні ґрунту, говориться у звіті Гідрометцентру України, опублікованому на «АПК-Інформ».

Як зазначається, упродовж декади, з припиненням суттєвих опадів та встановленням сонячної погоди, відбувалося швидке підсихання верхнього (0-10 см) шару ґрунту — на багатьох площах від надмірно до добре зволоженого. Станом на 20 жовтня фактичні запаси продуктивної вологи на засіяних озимими культурами площах були достатніми та оптимальними, за винятком більшості районів південних областей, де переважало незадовільне зволоження ґрунту. Вологозапаси на більшості площ залишалися одними з найвищих за останні роки й у 1,3-2 рази перевищували середні багаторічні значення через опади у вересні (у багатьох областях — 150-230% від норми).

«Внаслідок особливих погодних умов вересня (надмірна кількість опадів та велика кількість днів із дощами, які спричинили перезволоження верхніх шарів ґрунту) сівба озимих зернових культур під урожай 2023 р. на більшості площ відбувається в найбільш пізні строки за останнє десятиріччя, затримка складає 2-4 тижні. Значно відстають від попередніх років і темпи збирання соняшнику, кукурудзи та сої, що погіршує якість і може призвести до зменшення урожайності», — зазначили метеорологи.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *