За останні 2 місяці збільшуються показники ексспорту української соняшникової олії — UBTA

Весь світ знає, що Україна є одним з ключових світових експортерів зернових. Проте, варто зазначити, що не лише одними зерновими Україна підтримує світову продовольчу безпеку, адже «зелений» зерновий коридор, як заведено називати, є не тільки зерновим, але й олійним, і навіть трохи шротяним.

Про це повідомили спеціалісти «Української асоціації бізнесу і торгівлі‎»‎ (UBTA).

Як зазначили в UBTA, за результатами 2021 р. експорт рослинних олій склав трохи більш як $7 млрд. Звісно, найбільш експортованим продуктом з цієї категорії стала саме соняшникова олія — 90,8% експорту цієї категорії.

Соняшникова олія експортувалась до 107 країн світу, а найбільші її споживачі знаходяться в Європі (36,8%, серед яких саме на країни ЄС – 33,6%), Південно–Східній Азії (29%) та Азії (14,9%). Не дивно, що в перші місяці війни європейські полиці супермаркетів частково спорожніли від нестачі української олії.

«Якщо говорити про темпи та обсяги постачання соняшникової олії цього року, особливо під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, то за 7 місяців 2022 року Україна майже на 30% відстає від тогорічного показника за аналогічний період (2,05 млн тонн проти 2,89 млн тонн). Темпи постачання почали зростати лише за останні 2 місяці шляхом збільшення експорту залізницею, машинами та, звісно, морем, з відкриттям «зеленого» зернового коридору», — резюмує керівник експертно-аналітичної групи Асоціації Олександра Авраменко.

Нагадаємо, що Туреччина суттєво наростила імпорт української соняшникової олії.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *