З початком війни аграрії частіше додавали у сівозміну бобові культури

Війна в Україні внесла корективи у сівозміни фермерів. Під час воєнного стану аграрії все частіше додавали у сівозміну бобові культури. Як правило, вибір падав на горох — ця скоростигла культура дає змогу отримати врожай за відносно невеликих витрат на добрива, насіння та засоби захисту рослин.

Про це повідомляють в Співтоваристві  виробників і споживачів бобових України.

Відмічається, що бобові також виступають джерелом рослинного білка, що є привабливим з погляду продовольчої безпеки. Тож чимало українських фермерів збільшили посіви бобових або ж посіяли їх вперше. На жаль, частина  агровиробників не змогли посіяти горох через окупацію. В результаті в Україні було посіяно 124 тис. га гороху, посівні площі культури склали 50% до минулорічних показників через війну.

На відміну від гороху, збільшити площі нуту змогли лише ті фермери, які мали відповідний запас насіння. Посівні площі нуту складають близько 5,3 тис. га. Через брак насіння в Україні посіяли обмаль сочевиці — близько 1000 га. Щодо квасолі, її також посіяли дуже мало — близько 40 тис. га.

Цікавість до українських бобових зростає на тлі проблем з їх вирощуванням у Канаді. Виробники в Західній Канаді сподіваються оговтатися від руйнівної посухи 2021 року, коли врожайність гороху та сочевиці впала на 44%, а нуту — на 42%, що є рекордним за останнє десятиріччя. В результаті Канада скоротила посівні площі бобових на 4-32% залежно від культури.

Про тенденції на глобальному ринку бобових дізнавайтеся більше під час Agro&Food Security Forum. Grains, Oilseeds, Pulses.

Перший день форуму буде присвячено діловій поїздці до найбільших польських портів Гдиня та Гданськ.

Реєстрація

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *