Українські аграрії посіють на 24% менше площ у сезоні 2022/23

За попередніми прогнозами Мінагрополітики, посівні площі цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником — 29 млн га.

Як повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак, через війну суттєво змінюється структура посівних площ та обсяги посівів. Зменшення кількості внесення добрив безпосередньо вплине на показники валового збору врожаю.

Читайте також: ТОП-6 порад, як обрати добрива на ринку

«Для внутрішнього споживання, звісно, за всіма групами продовольства ми будемо забезпечені. Але очікується зміна експортного потенціалу. Зокрема, буде посіяно значно менше кукурудзи, тоді як це одна з основних зернових культур, які йшли на експорт», — зазначив Ігор Віштак.

Він підкреслив, що держава зосередиться на підтримці малих аграріїв, тому наразі працює над продовженням програми з виплати дотацій і субсидій на гектар оброблюваних земель і на голову рогатої худоби. З-поміж іншого нагальна потреба їх підтримки пов’язана і з тим, що саме невеликі аграрії здебільшого займаються овочівництвом, дефіцит якого ми наразі спостерігаємо на внутрішньому ринку, пояснив Ігор Віштак.

Крім того, за його словами, Уряд запланував понад 16 млрд грн у бюджеті для кредитної програми, з них левова частина — 9,6 млрд грн — саме для аграріїв. Це дозволить частково пролонгувати кредити, які бралися в минулому році, а також давати нові кредити під посівну.

Раніше повідомлялося, що через брак коштів і сумніви щодо майбутнього сезону аграрії не поспішають закуповувати міндобрива.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *