Українська кукурудза дорожчає

Підвищувальна цінова динаміка домінувала з початку січня на українському експортному ринку фуражної кукурудзи.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Кукурудза залишається найбільш активною експортною культурою (причому за всіма напрямками), що поруч зі стримуванням продажу аграріями на внутрішньому ринку та неможливістю завершення збирання врожаю в країні виступало головним чинником підтримки цін. Зокрема, станом на 12 січня дана зернова в Україні лишалась незібраною на 15% площ. Попри загострення конкуренції з боку бразильської зернової на ринку ЄС, зростанню цін сприяла активізація попиту Китаю, в напрямку якого кукурудза традиційно йде з премією», — зазначають аналітики.

Різке зниження аналітиками USDA прогнозу світового виробництва та запасів кукурудзи підтримало світові ціни, але його вплив на локальний ринок був вкрай обмеженим. Водночас прогноз експорту кукурудзи з країни підвищено на 3 млн т — до 20,5 млн т, додають експерти.

При цьому деякий тиск на ціни чинило заповнення ємностей зі зберігання та тимчасова зупинка приймання зерна (особливо кукурудзи) деякими терміналами портів Великої Одеси на тлі суттєвого скорочення заходження суден.

«Ціни трейдерів у портах Дунаю та Великої Одеси на кукурудзу залежно від умов постачання варіювалися в межах 180-220 $/т СРТ-порт. Найбільш високі ціни, як і раніше, озвучували одиниці й переважно в портах Дунаю.

Також спостерігалась активізація попиту в порту Констанца (Румунія), де ціни на кукурудзу з постачанням у січні-лютому здебільшого становили 275-280 €/т DAP/CIF», — підсумовується у повідомленні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *