Україна здатна переробляти 10-12 млн т агросировини на рік — думка

Цілком реально вийти через 10 років на переробку 10-12 млн т агросировини на рік. Це приблизно до $10 млрд інвестицій. Орієнтовно 30 заводів в різних регіонах України.

Про це розповіла секретар Національної інвестиційної ради при президентові України Галина Янченко в матеріалі: «‎DFC готова страхувати воєнні ризики та кредитувати український бізнес на $1 млрд»‎ на AgroPolit.com.

На її думку, переробляючи 10-12 млн т агросировини, Україна автоматично закриє питання дефіциту логістичної інфраструктури, яке було проблемою останні роки для країни при експорті сировини. 

Що стосується регіонів, говорить Галина Янченко, то тут можна розглядати кожен регіон, але є нюанси, які треба враховувати: 

  • сировинний баланс по регіону;
  • логістика;
  • кліматичні умови під окрему культуру (сировина для переробки).

За її словами, великий плюс біопереробки (глибокої переробки) — в можливості переробляти фуражне зерно (тобто зерно не самої високої якості).  

«У 2020 році Україна експортувала фуражної пшениці на $1 млрд. Якби ми переробили за допомогою біотехнологій цю фуражну пшеницю в ряд продуктів (біоетанол, лимонна кислота, молочна кислота, моногідрат глюкози, кристалічна фруктоза, ГФС (глюкозно-фруктозні стропи) з подальшим експортом, то могли б отримати $3 млрд експортної виручки. І це тільки невеликий приклад потенціалу глибокої переробки (біопереробки), потенціалу нашого АПК», — наводить приклад експертка. 

Читайте також: «‎Сергій Кролевець: чому не виїхав за кордон під час війни, інвестує у виробництво та трейдерський напрямок»‎ 

Нагадаємо, що попри війну Ерідон відновив будівництво заводу з глибокої переробки кукурудзи.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *