Україна має шанс втримати лідерстві в експорті соняшнику у новому сезоні

Згідно з оперативними даними, експорт соняшнику з України у 2021/22 МР сягнув історичного максимуму, склавши 1,63 млн тонн, що відбулося через призупинку експорту соняшникової олії та суттєве скорочення переробки олійної всередині країни.

Про це пише «‎АПК-Інформ».‎ 

Зазначається, що за даними USDA, Україна вийшла в лідери серед експортерів даної культури у світі у 2021/22 МР і, найімовірніше, затримається на даній позиції ще один сезон, як мінімум.

Аналітики наголошують, що за умови автоматичного продовження роботи зернового коридору та стабільної роботи сектору переробки, відвантаження соняшнику на зовнішні ринки в новому 2022/23 МР можуть знизитись, склавши близько 1,1-1,2 млн т (-29% до показника 2021/22 МР), але це може стати другим за розміром обсягом експорту з України за всю історію і одним з найбільших серед країн-постачальників на світовому ринку.

«При цьому, якщо експорт глибоководними портами знову буде призупинено і обсяги відвантажень соняшникової олії з країни знову знизяться, експорт олійної в сезоні-2022/23 може сягнути 2,5-3 млн т. Так, враховуючи погіршення прогнозів виробництва соняшнику в Європі внаслідок значної посухи, що спостерігається в регіоні в останні кілька місяців, попит на український соняшник очікується на достатньо високому рівні», — підкреслили аналітики агенції.

Нагадаємо, що Україна та Польща підписали меморандум про будівництво трубопроводу для транспортування рослинної олії до порту міста Гданськ.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *