У Відні БТУ-ЦЕНТР представить розробки для поліпшення стану ґрунту

Науковці з компанії «БТУ-ЦЕНТР» представлять власні напрацювання на цьогорічній конференції European Geosciences Union (EGU) у Відні, яка відбудеться навесні. 

Свої розробки фахівці БТУ-ЦЕНТР подали в двох окремих заявках. Дослідження присвячені роботі рістстимулюючих бактерій (PGPR-група) у підвищенні потенціалу рослинно-мікробної взаємодії в агроценозах.

Доктор сільськогосподарських наук, керівник Інституту прикладної біотехнології БТУ-ЦЕНТР Світлана Корсун та керівник міжнародного департаменту компанії Дмитро Яковенко презентують свої напрацювання щодо ефективності використання бактерій PGPR-групи для покращення стану ґрунту, що підтверджено численними аналізами та статистичними даними. 

Ці дослідження, проведені на базі БТУ-ЦЕНТР, доводять, що даний комплекс бактерій не лише активує інші корисні групи мікроорганізмів, але й робить калій та фосфор більш доступними для рослин.

«Результати науково-практичних дослідів в ІПБ БТУ-ЦЕНТР продемонстрували, що після внесення комплексу PGPR, який міститься в складі біопрепарату Граундфікс, у нормі 1 л/га як агрохімічні, так і біологічні показники ґрунту мали тенденцію до покращення. Вміст рухомих з’єднань фосфору збільшився на 49,3%, калію – на 55,8%, залишався високим вміст гумусу та гідролізованих форм азоту. Така ефективність була досягнута за рахунок мікроорганізмів, які сприяють вивільненню фосфору та калію з важкодоступних з’єднань», — відзначає Світлана Корсун.

Інше дослідження, автором якого є керівник міжнародного департаменту БТУ-ЦЕНТР Дмитро Яковенко та доктор сільськогосподарських наук Віра Бородай, розкриває роль рістстимулюючих бактерій PGPB-групи у підвищенні потенціалу рослинно-мікробної взаємодії в агроценозі озимої пшениці. 

У результаті проведених дослідів фахівці встановили, що препарати виробництва БТУ-ЦЕНТР Граундфікс та Азотофіт — впливають на співвідношення еколого-трофічних груп мікроорганізмів, зокрема азотфіксуючих, оліготрофних, організмів, що беруть участь в мінералізації гумінових речовин та на направленість мобілізаційних процесів у ґрунті.

«Комплексне використання біопрепаратів у різні фази розвитку рослин сприяє уповільненню процесів мінералізації, збереженню азоту в ґрунті в більш доступній для рослин формі під час активного росту. Можемо зробити висновок, що застосування Азотофіта та Граундфікса сприяє зниженню інфекційного потенціалу ґрунту та підвищенню його мікробіологічної активності», — резюмує Віра Бородай.

Обидві доповіді будуть представлені науковому експертному співтовариству 23-28 квітня під час засідання Генеральної Асамблеї EGU-2023.                  

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *