У другій половині сезону відчуватиметься дефіцит соняшнику

Зростання закупівельних цін на соняшник, викликане дефіцитом пропозицій та активним експортом насіння, не зупинили уповільнення експорту та збої в роботі ОЕЗ.

Про це говориться у повідомленні GrainTrade.

Зазначається, що у жовтні Україна збільшила у порівнянні з вереснем експорт соняшникового шроту на 10% до найбільших з початку війни 390 тис. т, з яких 224 тис. т придбав Китай. Проте у листопаді експорт шроту уповільнився, що ускладнило роботу переробників, оскільки олію можна відвантажувати в бік західних кордонів, тоді як поставляти шрот до ЄС дуже невигідно.

«Закупівельні ціни на соняшник в Україні за тиждень виросли ще на 500 грн/т — до 16-16,5 тис. грн/т, або 440-450 $/т з доставкою на завод. Водночас експортні ціни на соняшник з поставкою на DAP — Румунія, Угорщина та Болгарія залишилися на рівні 550-570 $/т під тиском падіння цін на сою та ріпак до ЄС. Черги по 7-10 днів на пунктах переходів з Румунією та Болгарією знизили активність постачання в цьому напрямку», — пояснюють експерти.

Водночас за тиждень 13-20 листопада крани ЄС збільшили імпорт соняшнику на 13 тис. т — до 77 тис. т, а загалом у 2022/23 МР імпортували 1,16 млн т, що у 6,7 раза перевищує показник аналогічного періоду минулого року — 172,7 тис. т. Майже 86% цього обсягу, або 1 млн т були придбані в Україні.

«Цьогоріч Україна зібрала лише 9,8 млн т соняшнику, тому в другій половині сезону відчуватиметься дефіцит сировини, хоча основні переробні заводи, розташовані в чорноморських портах, майже не працюють з початку війни», — додають аналітики.

Світовий ринок соняшникової олії підтримує затримка збирання соняшнику в рф, де станом на 24 листопада з 7,3 млн га, або 75% площ намолочено 13,3 млн т (із прогнозованих 16,5 млн т) соняшнику з урожайністю 1,81 т/га, тоді як торік у цей час з 9,6 млн га було зібрано 15,4 млн т з урожайністю 1,61 т/га. Зараз сніг та морози зупинили роботи.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *