Відлига посилила ризики загибелі озимини

Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур до середини першої декади січня були задовільними, лише на початку декади підвищений температурний режим на деяких територіях сприяв слабкому поновленню ростових процесів на посівах зимуючих культур.

Про це говориться у аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на сайті Мінагрополітики.

Як зазначається, умови перезимівлі дещо ускладнились у другій половині декади внаслідок різкого зниження середньодобових температур до низьких мінусових значень, особливо на тих територіях, де спостерігалася повна відсутність снігового покриву. Наприкінці першої декади січня рослини озимих зернових культур знову перебувають у стані глибокого зимового спокою.

«На думку вчених Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, під час таких довготривалих відлиг морозостійкість озимих майже зникає і заново відновлюється за повторного проходження другої фази загартування. Але для такої фізіологічної перебудови потрібен певний час, достатня кількість вуглеводів та поступовий перехід до понижених температур. За різкого її зниження морозостійкість не завжди встигає відновитися, й можуть бути ризики загибелі рослин після відлиги навіть за температур, які вищі від критичних», — пояснюється у повідомленні.

Наразі озимі перебувають у задовільному стані.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *