В Україні завершується збирання ріпака, а експорт у липні перевищує показники минулого року

Збір врожаю ріпака в Україні

В Україні підходить до завершення збирання врожаю ріпака. Збиральна площа цього року на 9,5% перевищує торішню, повідомляє аналітик олійного ринку Світлана Купрєєва, пише «УкрАгроКонсалт».

Площа озимого ріпака під врожай 2022 року склала 1 млн 414 тис. га.

«Навіть з урахуванням втрат, пов’язаних із військовими діями росії на території України, очікується, що врожай перевищить торішній», — прогнозує Світлана Купрєєва.

Минулого року початок активної фази експортного сезону змістився на серпень через пізніший початок збиральних робіт. В цьому році у липні експортовано вже вдвічі більше, ніж торік, додають аналітики «УкрАгроКонсалт».

Ключові імпортери ріпака:

  • Румунія
  • Польща
  • Словаччина

Поточний аналіз рентабельності показує, що у 2022/23 МР прибутковість всіх культур значно знизиться, проте ріпак перебуває у більш вигідній позиції проти зернових культур, що, за сприятливої погоди, є хорошою передумовою проведення озимої сівби. Крім того, стабільний попит із боку ключового покупця — ЄС також позитивно вплине на показники сівби.

Читайте також: Пшениця vs ріпак: що будуть сіяти восени аграрії і чи взагалі посіються?

За прогнозами USDA, виробництво ріпака у ЄС збільшиться у порівнянні з сезоном 2021/22 до 17,95 млн т, у Канаді — до 20 млн т.

Станом на 11 серпня, ріпак був обмолочений на 95% площ. Середня врожайність склала 2,79 т/га.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *