В Україні дорожчає соняшник: трейдери пояснили причини

Останніми днями на багатьох українських елеваторах та ОЕЗах зросла вартість соняшника.

Зростання пов’язане насамперед з тим, що аграрії притримують продажі насіння соняшника. На противагу цьому заводам зараз вигідно запуститись і працювати, розповідає експерт з трейдингу олій та шротів Костянтин Бугера.

«‎Переробники думали, що аграрії будуть активно пропонувати насіння соняшника, але не так склалось, як гадалось. Також хоч і частково, але працюючі морпорти, впливають на формування ліквідності на ринку, тож це сприяє росту ціни», — зауважив він у коментарі для Latifundist.com. ‎

Підтримує позицію, що аграрії стримують продажі соняшника і комерційний директор «ТАС Агро» Антон Жемердєєв. Хоча і відзначає, що на ринку соняшнику достатньо. Перехідні залишки оцінюються в 4 млн тон, соняшник нового врожаї — 10 млн тон.

«‎Будуть продавати однозначно, зараз ринок розхитаний. У той же час багато заводів мають, що переробляти, оскільки підписали ще давальців, які будуть заповнювати їхні потужності», — розповів ‎Антон Жемердєєв.  

Читайте також: «‎У поміч аграрію: побудувати завод глибокої агропереробки та не наробити помилок»‎

За словами трейдера компанії «Прометей‎»‎ Володимира Бондарука, запит на соняшник від ОЕЗів є, але помірний. 

«Ніхто не покривається на два-три місяці як це було до вторгнення. По-перше, ризики ударів ніхто не скасовував, і заводи це враховують.  По-друге, ніхто вже не може дозволити собі таку дорогу позицію. Тому на місяць-півтора відкупив і по всьому‎»‎, — зауважив він.

При цьому відсутність великої пропозиції соняшника від фермерів Володимир Бондарук пов‘язує насамперед із затяжними жнивами.

Затримка жнив та затяжні дощі як фактор підняття цін також вказали декілька опитаних трейдерів. 

Нагадаємо, що подальша доля ринку соняшнику буде напряму залежати від єдиного фактора — зернового коридору. Якщо останній в середині листопада продовжить діяти, то більшість українських переробників, які не знаходяться в зоні бойових дій, запустять переробку.

 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *