В цьому році ситуація з соняшником критична — насіння дуже мокре — Олексій Остапенко

Якщо подивитись на статистику, то соняшника зібрано мізер. А соняшник — це культура, яку можна було завжди продати й мати живі гроші, говорить генерального директора «ІМК» Алекс Ліссітса

«‎Зараз соняшник стоїть у полях, гниє і втрачає свою якість. Ті резерви, які були закладені на сушіння кукурудзи, підуть на сушіння соняшнику. Адже вологість соняшника є високою — 15-17%, тому що її потрібно буде доводити до 7-8%. А це великі витрати, бо ціна газу в середньому 50-55 тис. грн», — розповів він.

Цей сезон нетиповий для більшості аграріїв які займаються вирощуванням соняшнику, говорить  директор «Агро-холдинг МС‎»‎ Олексій Остапенко. За його словами, насіння дуже мокре, а переважна більшість елеваторів не приймають його з вологістю вище 14-15%.

Читайте також: «Що чекає український АПК у недалекому майбутньому? Прогнози від Дмитра Скорнякова та Алекса Ліссітси‎»‎ 

Він відзначив, що в «Агро-холдинг МС‎»‎, не дивлячись на те, що мають власні потужності для сушіння насіння, прийняли рішення збирати соняшник з підвищеним вмістом вологи в насінні, а потім досушувати його до базових кондицій. Хоча Олексій Остапенко і визнає, що ціна сушки в цьому році значно вища від торішньої. 

«Аграрії знаходяться в патовій ситуації. З однієї сторони тиснуть строки збирання насіння. З іншої, вологість насіння в діапазоні 17-18% змушує аграріїв досушувати насіння на елеваторах. В гіршому випадку насіння буде висипатися на полі або просто буде гнити. Тому, ми, як і більшість аграріїв, збираємо соняшник з підвищеною вологістю‎»‎, — прокоментував для Latifundist.com Олексій Остапенко.

Читайте також: «‎Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»

Нагадаємо, що в Україні намолочено 1,5 млн т соняшнику нового урожаю.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *