Торгівля між Україною та ЄС може змінитись через скарги європейських фермерів

Перевезення зерна

Єврокомісія (ЄК) розглядає варіанти перегляду режиму лібералізації торгівлі з Україною, оскільки ситуація з аграрним експортом України ставить європейських фермерів у невигідне становище. 

Про це повідомляє Euractiv.

«Комісія перегляне лібералізацію торгівлі агропродовольчими товарами між Україною та ЄС», — говориться у повідомленні.

Зокрема наголошується, що ЄК зіткнулася зі «зростаючим тиском» європейських країн, оскільки поточні умови ставлять фермерів у невигідне становище через «‎навалу української продукції»‎. Крім того, про ризик банкрутства говорили румунські, польські та угорські агровиробники.

Представник ЄК також визнав, що умови імпорту продовольства з України є «проблемою для наших фермерів».

За словами заступника генерального директора Комісії Майкла Сканнелла, майже через рік після початку війни ці заходи виявилися успішними — станом на грудень 2022 року було експортовано 3 млн т зерна.

Читайте також: «‎Хочеш ПДВ — давай валютну виручку. Нові правила експорту зерна»

Нагадаємо, реалізація ініціативи «Шляхи солідарності» передбачає реалізацію експорту західними кордонами і є важливою альтернативою експорту морськими портами.

За попередніми оцінками Міністерства економіки відповідно до методології торгового балансу, експорт товарів до країн ЄС за підсумками 2022 року зріс на 4,2% в порівнянні з 2021 роком — до $28 млрд

Зростання українського експорту до Євросоюзу стало можливим завдяки заходам з підтримки української економіки в цілому. Також експорт збільшився завдяки відкриття, зокрема, європейських ринків для українських товарів, ініціатива ЄС «Шляхи солідарності», «митний безвіз», «транспортний безвіз» тощо.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *