Стан озимих, що відновили вегетацію, добрий та відмінний

Озимі культури (жито, ячмінь, пшениця) станом на 10 березня 2023 року на більшості території ще знаходилися у стані неглибокого зимового спокою.

Про це говориться у звіті Українського гідрометеорологічного центру.

Зазначається, що відновлення вегетації озимих культур відмічалося у південних, багатьох районах центральних, в окремих районах Київської та Рівненської областей. 

«Стан рослин, що відновили вегетацію, добрий та відмінний, у південних районах Одеської області — задовільний», — уточнили у відомстві. 

За результатами відрощування зразків зимуючих культур, взятих метеостанціями з полів 20 лютого 2023 року, значної загибелі та пошкодження рослин не виявлено. 

У озимої пшениці за узагальненням результатів відрощування на посівах окремих районів Сумської (20% зразків), Чернігівської (33% зразків), Харківської (31% зразків), Полтавської (13% зразків) та Рівненської (8% зразків) областей виявлено незначну зрідженість посівів — не більше 10% загиблих рослин, що в межах природної зрідженості. Зрідженість (11-20% загиблих рослин) відмічена у 13% зразків у Харківській області. Значна зрідженість (31-50% загиблих рослин) відмічена у 8% зразків у Рівненській області через пошкодження шкідниками.

«В озимого жита зрідженість від 1 до 10% відмічена у 38% зразків у Чернігівській області. Це слаборозвинені з осені рослини, які увійшли в зиму в фазі сходів. Через вимерзання рослин в окремих районах Чернігівської області в озимого ріпаку у 13% зразків виявлено підвищену зрідженість (21-30% загиблих рослин). В озимого ячменю зрідженість 1-10% загиблих рослин відмічена у 50% зразків у Рівненській області», — додали у відомстві. 

У багаторічних трав зрідженості не виявлено.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *