Сьогодні на сьогодні: як війна змінила ринок добрив та насіння

Сільгоспвиробники з початком війни змінили стратегію закупівель добрив, ЗЗР і насіння.

Про це розповів директор компанії «Нор-Ест Агро» Володимир Сисоєнко, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

«На тлі війни відслідковуємо тенденцію, що сільгоспвиробники почали купувати з сьогодні на сьогодні. Тобто зараз немає планування та закупівель на майбутнє», — зазначив він.

Крім цього, використання добрив зменшилося, оскільки вони дуже подорожчали. Коли почалася війна, ніхто не розумів, де зупиняться росіяни, й ніхто не хотів втратити фінанси, вкладаючи добрива в землю, коли невідомо, хто буде обробляти її наступного року, пояснив Володимир Сисоєнко. 

«Але наразі ці побоювання зникли, всі вірять у ЗСУ та перемогу України. Як пересторога існував ще фактор того, що не було розуміння системи експорту. Тож боялися вкласти великі гроші в урожай, адже навіть якби й вдалось його зібрати, могли б бути проблеми з експортом», — пояснив експерт. 

У той же час, за словами Володимира Сисоєнка, не всі могли дозволити собі кредитування, коли ринок вимагав більшу передоплату, ніж минулого року. Також фермери почали брати більш дешеві продукти. 

«На тлі проблем і викликів війни деякі аграрії не хотіли сіяти ріпак, оскільки не знали, куди будуть його експортувати. Хоч посіви ріпаку глобально і збільшилися, але вони могли бути ще більшими, якби була впевненість, що буде експорт. Однак, незважаючи на збільшення площ ріпаку, не було великого підняття продажів насіння: сіяли тим, чим і минулого року. Тобто агровиробники другий раз сіяли той самий ріпак», — додав він.

Також подорожчання газу призвело до скорочення продажу насіння кукурудзи. Компанія виконала план лише на 50%, оскільки ті, хто збирався сіяти кукурудзу, відмовилися через дуже дороге сушіння. Перейшли на соняшник та інші більш економічні культури. 

«Загалом серед усіх сегментів цього року аграрії обирали більш дешевий сегмент насіння», — підсумував Володимир Сисоєнко.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *