Собівартість яблук — 8 грн/кг. Виробники залишаться без заробітку

На Черкащині під яблуками 2 тис. га. Вирощуванням плодово-ягідної продукції займається більше ніж 70 великих сільгосппідприємств та фермерських господарств області.

Про це розповіла начальниця відділу організації виробництва рослинницької продукції Черкаської ОВА Валентина Сокирко, пише Суспільне.

«Цьогоріч урожайність яблук буде більшою, ніж торік. Цьому сприяли погодні умови. Ми прогнозуємо у 2022-му врожайність яблук на рівні 15 тис. т. Торік отримали 11 тис. т», — зазначає Валентина Сокирко.

Як розповідають виробники, собівартість вирощування яблук зросла, але продати свою продукцію за прийнятними цінами вони не можуть.

Фермерське господарство В’ячеслава Олексійчука має 21 га яблуневого саду. Цьогоріч, аби виростити врожай, довелося вкласти чимало коштів.

«По-перше, війна почалася у державі, по-друге, паливно-мастильні матеріали та засоби захисту, які прирівнюються до долара, дуже подорожчали, тому було дуже важко. І тим більше, що через логістику постачання ЗЗР відбувалося з-за кордону», — розповідає В’ячеслав Олексійчук.

Тож, за словами фермера, це мало б вплинути на вартість продукту. Утім, вона лишається на колишньому рівні. Замовники не готові платити більше, а продукцію потрібно вчасно реалізовувати, інакше врожай піде на смітник.

«Перша причина зниження цін — їх зменшують садівники, які мають по 2 га паїв. У них немає куди збирати, чим збирати, немає де зберігати, тому вони сьогодні скидають яблуко якомога дешевше. Адже якщо не скинуть, воно залишиться на деревах і померзне або згниє», — пояснює В’ячеслав Олексійчук.

За його словами, на сьогодні собівартість 1 кг яблук — 8 грн. Щоб вирощування було рентабельним, продавати потрібно хоча б на 5 грн дорожче.

Продавати яблука можна було б дорожче, якби господарство мало своє сховище. Аби його звести, потрібно брати кредит: «Ми можемо все це закласти на перспективу і чекати нового року. Опісля реалізувати яблуко, і там ми вже маємо можливість диктувати свої ціни». 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *