Скорочення запасів моркви та цибулі провокує зростання цін

Стрімке зростання цін на моркву та цибулю спотерігається на українському ринку.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, моркву пропонують на продаж по 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Таку цінову динаміку в даному сегменті експерти проєкту пояснюють стрімким скороченням пропозиції моркви у місцевих господарствах.

«Багато фермерів уже встигли реалізувати закладену продукцію, більшість великих господарств ведуть відвантаження виключно за укладеними раніше договорами», — пояснюють експерти.

Водночас з початку цього тижня українські фермери підняли відпускні ціни на цибулю в середньому на 16%. Ще минулої п’ятниці основні обсяги цибулі виробники реалізовували в межах 23-26 грн/кг ($0,63-0,71/кг). Сьогодні ж ця продукція надходить у продаж по 27-32 грн/кг ($0,74-0,88/кг).

Приводом для підвищення цін на цибулю стала насамперед її обмежена пропозиція.

«Більшість господарств у першу чергу прагнуть розпродати продукцію, якість якої почала стрімко погіршуватися внаслідок тривалого зберігання. Водночас якісну цибулю виробники вважають за краще залишати в холодильниках і планують почати її реалізацію не раніше початку весни. Також скорочення обсягів імпортної цибулі з країн Центральної Азії надає суттєву підтримку цінам», — додають спеціалісти.

Уточнюється, що зараз ціна на моркву в Україні в середньому у 2,2 раза вища, ніж наприкінці січня минулого року, на моркву — у 3,2 раза.

При цьому більшість ключових гравців ринку не відкидають подальшого цінового зростання. Це пов’язано з тим, що якісної моркви і цибулі у сховищах українських господарств залишилося мало.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *