Сівба на Херсонщині на межі зриву через повільне розмінування полів

Близько 60 тис. га території залишаються замінованими на деокупованій частині Херсонщини.

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на дані Херсонської обласної військової адміністрації.

Зазначається, що у регіоні в першу чергу розміновують логістичні шляхи, потім перейдуть до агросектору.

Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький повідомив виданню, що більшість сільськогосподарських підприємств у громаді пошкоджені, а поля заміновані. Тому посівна кампанія цього року під загрозою.

«Землі або забрудненні металом, або заміновані, або наявні нерозірвані боєприпаси. Заключений меморандум спільно з Зеленодольською територіальною громадою про спільне використання машини для розмінування, які нам не те, що пообіцяли, але є перспектива отримання спеціальної машини для розмінування від посольства Швейцарії», — зазначив він.

Андрій Селецький додав, що громада знаходиться на лінії фронту, 7 км до лівого берега, де перебувають окупанти, відповідно посівна на узбережній смузі взагалі буде неможлива».

Схожа ситуація й у Високопільській громаді. Її очільниця Ганна Шостак-Кучмяк розповіла, що там намагаються якнайшвидше перейти до розмінування земель.

«Наша економіка в громаді була поставлена на землі. Всі податки надходили від землі. Бюджет формувався з податків, які надходили від землі. Зараз неможливо обробляти цю землю, бо теж вона зараз вся напихана вибухонебезпечними речовинами. Тому працюємо над тим, щоб найшвидше розмінувати поля, щоб аграрії вийшли в поле. Це і робочі місця, і економіка, і врожаї, адже всі відчули, що Херсонщина цього року не дала врожаї», — зазначила очільниця.

Також аграрії зазначають, що, крім мінування, проведенню робіт перешкоджає знищення техніки та інфраструктури під час бойових дій, а також відсутність багатьох спеціалістів, які поїхали або були призвані до ЗСУ.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *