Сіяти соняшник після соняшника можна, але готуйтесь до значних інвестицій в добрива — думка

Соняшник, поле

Монокультура не є гарним рішенням для соняшнику. Чим довше соняшник у полі, тим більше зменшується врожайність. Вже на 4-5 рік вирощування врожайність падає на величину від 27%. Проте, як тимчасове рішення, два роки підряд можна вирощувати соняшник по соняшнику без зниження врожайності. 

Таку думку висловив бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна» Володимир Мірненко в матеріалі: «‎Суцільний соняшник 2023. Площі збільшують, а як збільшити врожай?»‎ на Latifundist.com

За його словами, для цього потрібно максимально урізноманітнити систему вирощування, подбати про якісне підживлення, збільшити витрати на фунгіциди.

На думку фахівця основним погодним критерієм, що дозволить отримувати стабільний врожай при вирощуванні два роки поспіль соняшнику в монокультурі є достатня кількість опадів у весняний та літній періоди.

«‎На формування 1 т/га врожаю соняшника рослині потрібно 45 кг азоту (з яких 43% буде повернуто в ґрунт з пожнивними рештками), 14 кг фосфору Р2О5 (повернення в ґрунт — 42%) та 26 кг калію К2О (повернення в ґрунт — 95%)», — говорить Володимир Мірненко.

Для розрахунку норми підживлення, Володимир Мірненко радить враховувати планову врожайність та пожнивні рештки від попереднього соняшника.

«‎Негативні ефекти від вирощування соняшника по соняшнику можна послабити максимально урізноманітнивши систему вирощування. Висівати різну генетику соняшника. Наприклад, Clearfield по класичному. Практикувати різні методи посіву, наприклад, суцільний, а потім рядковий», — підсумував експерт. ‎ 

Читайте також: «‎Соняшник по соняшнику. Як не втратити врожайність?»

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *