Поставки соняшника в Румунію та Болгарію падають — трейдер

Соняшник

Румунія і Болгарія скоротили обсяги закупівлі українського соняшнику. На ринку спостерігається певне скорочення ліквідності. 

Про це Latifundist.com розповів трейдер компанії «Прометей‎»‎ Володимир Бондарук.

За його словами, покупці з Румунії та Болгарії відмічають, що у них великі стоки по соняшнику, і на додачу активізувався місцевий фермер. 

«До речі, вони не тільки переробляють в олію наш соняшник. Болгарія до 1,0 млн т соняшника (у тому числі українського) очищає від лузги і далі продає з додатковою премією. Що стосується «пляшки‎»‎ , то Європа теж досить заповнена нашою продукцією, що тільки посилює тиск на ціни»‎, — зазначив Володимир Бондарук.

Відносну активність в закупівлі українського соняшника, на думку трейдера, зберігають мультинаціональні компанії. За рахунок акумуляції великих об’ємів в Константі — вони мають вигідний фрахт. Не у порівнянні з умовною баржою чи костером.

«Загалом, на базисі FOB чи CIF немає такого, щоб за нами бігали покупці. Хоча у кращі місяці наша компанія експортувала до 20-30 тис. т соняшника у місяць в ці країни. Працювали в переважній більшості баржами через Дунайські порти‎», — розповів експерт. ‎ 

Що стосується внутрішнього ринку, наголосив експерт, то частина ОЕЗів зменшила ціну закупівля, зокрема, Миколаївщина та Дніпропетровщина. У центрі та на заході закупівля плюс-мінус зберігається на попередніх рівнях.

Читайте також: «Український агротрейдер з активами в Еквадорі та офісом у Швейцарії: історія M-Grain‎»‎ 

Нагадаємо, група країн Європейського Союзу закликала блок вжити заходів, щоб допомогти зменшити надлишок пропозиції українського зерна, яке витісняє місцевих виробників.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *