Посівна кампанія: сівозміна не постраждає від переходу фермерів на олійні

Підготовка до посівної кампанії 2023 року йде повільніше, ніж минулого року, через проблеми з ліквідністю та доступністю фінансів.

Про це в ефірі національного марафону розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

«Аграрії скрізь, де дозволятиме безпекова ситуація, засіватимуть максимальну площу культур. Ми сподіваємося, що наступний рік, який буде нелегким, вдасться впевнено пройти, виростивши достатньо збіжжя для внутрішнього споживання та експорту», — зазначив він.

За прогнозом першого заступника міністра, очікується певна зміна щодо посіву агрокультур.

«Так, збільшуватимуться посівні площі під олійні: ріпак, сою, соняшник. Це пов’язано з тим, що вартість однієї тонни олійних культур вища, а вартість логістики в перерахунку на тонну — нижча. Тобто фермери матимуть змогу більше заробляти з 1 га. Це є позитивним фактором для фермерів, макроекономіки і некритичним для сівозміни. Очікується зменшення виробництва пшениці, але її буде вдвічі більше, ніж необхідно для внутрішньої потреби. Також дещо збільшиться кількість культур, спрямованих на внутрішній ринок, як було цього року з гречкою», — повідомляє він.

Тарас Висоцький підкреслив, що великий внесок у продовження діяльності українського аграрного сектору зробила зернова ініціатива.

«Уже близько 600 суден вийшло з українських портів. Експортовано 16 млн т сільгосппродукції. Але потенціал реалізовано не повністю через небажання країни-агресора активно інспектувати судна у Босфорі. Фактично зараз обсяг проходу суден у три-чотири рази менший від спроможності інфраструктури трьох великих портів Одеси. Тому продовжуються перемовини на високому державному рівні, перш за все, з нашими партнерами — ООН і Туреччиною — щодо вирішення цієї ситуації. Це надасть можливість вчасно отримати необхідне продовольство десяткам мільйонів людей. Це також важливо і для українського фермера, тому що дозволить суттєво здешевити логістику, а отже, українські фермери отримають вищу ціну, вони матимуть більше можливостей, аби встигнути вчасно все посіяти навесні», — пояснив він.

Допоможе українським фермерам у реалізації продукції за кращими цінами і гуманітарна продовольча програма Grain from Ukraine, адже в межах програми, як підкреслив Тарас Висоцький, експортується зерно, вирощене виключно в Україні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *