Посівна-2023: як зміняться площі олійних культур

Аграрний сектор України зараз змушений вкрай серйозно підходити до розподілу площ під урожай-2023 з огляду на всі фактори та ризики.

Таку думку висловила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Вона вважає, що вплив кожного з факторів буде насамперед розглядатись з боку так званої економіки, а реалії нашого часу призведуть до суттєвої економії.

«Ріпак — єдина з озимих культур, по якій план сівби був перевиконаний, що говорить про зростаючу мотивацію фермерів сіяти олійні під урожай 2023 року, хоча все одно площі скоротились на 29% порівняно з минулим сезоном. Окуповані площі були частково компенсовані іншими регіонами України», — вважає аналітик.

Соняшник є однією з найбільш прибуткових культур, середні площі з 2018 року перевищують 6,5 млн га. Під урожай-2023 очікується зростання площ на 10% до минулого року, додає Світлана Купрєєва.

«Традиційні регіони вирощування сої далекі від регіонів бойових дій, вони підвищили посівні площі в 2022 році на 10%. Ця тенденція продовжиться і у 2023 році. Переробні потужності сої знаходяться в безпечних регіонах країни, тому ми очікуємо зростання переробки, що буде підтримувати українських фермерів. Крім того, високий попит на сою і продукти переробки з боку Європи також буде мати вплив на позитивні зміни площ під цією культурою», — зазначає вона.

Загальна площа під олійними збільшиться на 5% до минулого року, урожай — на 11%, прогнозує експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *