Площі під озимою пшеницею скоротились на 40-45%

Площі під озимою пшеницею скоротились на 40-45% у порівнянні з 2021 роком. Скорочення обумовлене наслідками війни, відсутністю коштів у фермерів та погодними умовами.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської агарної ради (ВАР) Денис Марчук

На думку фахівця, окупація, бойові дії, зруйновані господарства, заміновані поля, проблеми із логістикою призвели до зменшення можливостей аграріїв гідно провести посівну. 

«‎Відсутність коштів змушує фермерів менше використовувати сучасні технології та вносити добрива. Це позначиться на врожаї 2023 року, хоча минулий сезон вже показав падіння обсягів збору традиційних культур майже на 50%», — відмітив Денис Марчук.

За його словами, згідно з опитуванням ФАО, кожне четверте підприємство в Україні або закривається, або скорочує свої виробничі потужності. 

Денис Марчук вважає, що сьогодні агросектор України вже має понад $40 прямих та непрямих збитків, пов’язаних із війною. З них прямі збитки складають $6,6 млрд — це зруйновані ферми, склади, елеватори, адміністративні будівлі, техніка тощо. Непрямі збитки складають понад $ 35 млрд — це втрачена вигода.

Читайте також: «‎2022-й у фото. Українські поля під час війни»‎ 

Прогноз виробництва пшениці для України на 2022/23 МР експерти USDA підвищили на 0,5 млн т, до 21 млн т.

Показники експорту з нашої країни також збільшили на 0,5 млн т, до 13 млн т (12,5 млн т у грудні минулого року). Кінцеві запаси майже не зазнали змін — 4,71 млн т.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *