Площі під цибулею значно зросли: коли очікувати зниження цін

Українські фермери цього року суттєво збільшили посівні площі під цибулею. Тому з початком основного збору нового врожаю — за кілька місяців — ціни на цей овоч значно знизяться.

Про це у телеефірі розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики. 

За його словами, нинішнє подорожчання спричинено тим, що в Україні 80% комерційного вирощування цибулі останнє десятиліття здебільшого відбувалося в Херсонській області. Через її тимчасову окупацію в 2022 році цибуля не потрапила на ринок України. Тому виник дефіцит, який досі триває. Але навесні фермери з інших регіонів, розуміючи ситуацію, мінімум на 25-30% збільшили посівні площі під овочами борщового набору. Зокрема, під цибулею. 

«За два-три місяці почнеться основний збір цибулі, і пік дуже високих цін закінчиться. Далі буде стабілізація вартості. До кінця спрогнозувати не можна через погоду, яка буде сприятливою або ні. Але точно є розуміння, що ціна на цибулю може знизитися», — зазначив Тарас Висоцький.  

Він також розповів, що цього року збільшилися посівні площі під олійними культурами і зменшилися — під зерновими. Але на продовольчу безпеку країни це не вплине, оскільки українці споживають не більше 30% того, що вирощується. Таких важливих для продовольчої безпеки культур як гречка, овес та озима пшениця посіяли більш ніж достатньо для забезпечення внутрішнього споживання.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *