Підрив ГЕС відсунув на роки відновлення овочівництва на Херсонщині

Одним із результатів вибуху Каховської ГЕС стануть виведені з роботи на довгі роки понад 20 тис. га сільгоспземель, на яких було зосереджено українське овочівництво.

Таку думку висловив директор консалтингової овочівничої компанії ТОВ «Агроаналіз», основний офіс якої до війни був у Каховці, Вадим Дудка в коментарі «Інтерфакс-Україна».

«Якщо раніше ми сподівалися, що на відновлення основного овочівничого регіону після його визволення від окупації знадобиться близько трьох років, які було б витрачено на розмінування та відновлення матеріально-технічної бази сільгосппідприємств, то тепер можна сміливо казати, що мінімальний термін відбудовування — п’ять років», — прогнозує експерт.

За його інформацією, найсерйознішою проблемою регіону буде відновлення меліоративних земель, і найбільш постраждалими виявляться фермерські господарства лівого берега Дніпра. Правобережжя також постраждає, проте менше, оскільки воно розташоване на височині, пояснив експерт.

Він зазначив, що наразі активних сільгоспробіт у промислових масштабах у регіоні не проводять, що знижує поточні збитки для галузі овочівництва, якщо не брати до уваги втрату поливних систем, які вийдуть із ладу.

Найбільш постраждалим, за оцінками експерта, може бути агрохолдинг «Агроф’южн», для потреб якого Каховка вирощувала томати на зрошенні.

Дудка додав, що постраждати може також найбільше в країні овочесховище — ТОВ «Грін-Тім», де одночасно могло зберігатися 50 тис. т овочів: на підприємстві акумулювалася продукція місцевих фермерів для подальшого транспортування Україною та на експорт.

Він додав, що в Каховці розташований великий виробник томатної пасти і консервованих овочів — ПрАТ «Чумак», проте він розграбований і не працює.

Експерт переконаний, що Каховську ГЕС можна буде відбудувати.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *