Підживлення цукрових буряків: два типи добрив, які впливають на врожайність і цукристість

Під час вирощування цукрових буряків та інших культур, розраховуючи внесення добрив, важливо провести аналіз ґрунту. В «Астарті» працює ґрунтова лабораторія, яка покриває потреби компанії, а також надає послуги аграріям-партнерам та індивідуальні рекомендації щодо внесення всіх основних елементів.

Про це AgroPortal.ua розповів головний агроном компанії «Астарта» з напрямку вирощування цукрових буряків Алішер Нурмухаммедов.

Фахівець виокремлює два типи добрив, які важливі для цукрових буряків: азотне живлення більшою мірою пов’язане з урожайністю коренеплодів, а фосфорно-калійне — з їхньою цукристістю. 

«Азотні добрива — це дуже важливий елемент для цукрових буряків, адже забезпечує накопичення біомаси, досягнення швидкого змикання листків у міжряддях і збільшення урожайності коренеплодів та збору цукру з одиниці площі. Оптимальна норма — за врожайності 50 т/га норми азоту складають 200-220 кг/га діючої речовини, яку рослина отримає від мінеральних добрив, гною, за рахунок мінералізації, сидеральних культур та рослинних залишків від попередньої культури. Якщо прорахувати всі внесення азоту в інших формах, то варто внести 100-120 кг/га діючої речовини у вигляді основного добрива», — зазначає Алішер Нурмухаммедов.

Він підкреслює, що закінчити підживлення азотними добривами потрібно до 10 червня. 

Щодо калійних добрив, то експерт радить вносити 200-230 кг, з урахуванням особливостей ґрунтів слід внести 100-120 кг діючої речовини у вигляді основного добрива.

«Найбільша потреба у калії припадає на період максимального синтезу вуглеводів у листках, перетворення їх на цукри, активного їх перенесення і накопичення в коренеплоді. Основне калійне живлення вноситься з осені під час основного обробітку ґрунту», — зазначає Алішер Нурмухаммедов.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *