Перспективи вирощування жито в Україні: думка експерта

Аналітики прогнозують ріст світовому ринку жита на 2,2% щороку. Для українських агровиробників цей сегмент надзвичайно вигідний: у них практично немає конкурентів саме по цій нішевій культурі.

Про це йдеться в блозі виконавчої директорки «Насіннєвої асоціації України» Сюзанни Григоренко на Latifundist.com.‎ 

Зазначається, що до 2020 року Україна не була потужним гравцем з експорту жита. Для порівняння: ще у 2019/2020 році Україна експортувала всього 8,2 тис. т жита, а вже за рік — 121,5 тис. т. Мало того, площі вирощування з 1990-х років постійно зменшувалися. 

«‎Ріст як по виробництву, так і по експорту почався лише нещодавно. А все завдяки тому, що українські компанії відкрили нові ринки збуту. Так, жито у 2021/22 маркетингових роках активно купували в Іспанії, Туреччині, Польщі. А оскільки жито використовують для виробництва хліба, в алкогольній промисловості (з нього роблять віскі, пиво, деякі види горілки) та для комбікормів, то експортні можливості цієї культури дуже різноманітні», — відмітила ‎очільниця.  

Традиційними країнами-експортерами протягом тривалого часу лишаються Нідерланди (2020-го тут закупили жита на $41,9 млн), Іспанія (2020-го експорт становив $60,8 млн) та Німеччина ($189 млн). Цьогоріч дві останні країни по рівню експорту випередили Південна Корея та Японія. 

Читайте також: «‎Ой, чиє ж то жито, або Чи вигідно сіяти зернову та куди потім продавати»‎ 

Тобто за 2 останні роки географія поставок жита розширилася на далекосхідні країни. Туди постачають як житню солому, жито для виробництва алкогольних напоїв, так і для виготовлення комбікормів чи добрив. 

Ще одним сегментом у харчовій промисловості, який зростатиме в найближчі роки, є виробництво житніх хлібців (снеки) та іншої житньої продукції. 

«‎Річ у тім, що в останні роки спостерігається збільшення кількості людей, які мають непереносність глютену, що міститься в пшениці, ячмені та житу. Однак, іноді діти чи дорослі з алергією на пшеницю, не мають жодних реакцій на вироби з жита. Це відкриває нішеві можливості для виробництва житніх харчових продуктів. Тому експорт в країни ЄС, Великої Британії, США, де виготовляється ця продукція, зростатиме», — акцентувала ‎Сюзанна Григоренко.

Нагадаємо, що в Україні стартували жнива кукурудзи: урожайність істотно поступається торішній.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *