Озимина залишалась у стані зимового спокою до початку весни

Посіви озимих культур впродовж третьої декади лютого на більшій частині території України ще знаходилися в стані неглибокого зимового спокою.

Про це говориться у декадному огляді Укргідрометцентру, пише ІА «АПК-Інформ».

Зазначається, що відростання свіжої зелені у цей період було зафіксовано лише в південних районах Одеської області, де спостерігалися найвищі температури повітря та ґрунту.

У третій декаді в Україні переважала тепліша за звичайну для кінця лютого погода. Проте спостерігалися значні коливання середніх добових температур повітря — від на 2-5°С (на заході та півдні на 4-12°С) вищих за норму в найтепліші дні, до холодних днів із температурами на 1-5°С нижчими від норми.

У більшості областей декадна кількість опадів становила 122-190% від норми (11-19 мм), у Миколаївській, Донецькій, Сумській, Хмельницькій, Львівській та Рівненській областях вона виявилася близькою до норми (8-14 мм), у Херсонській та Закарпатській — 56-75% декадної норми (5-12 мм).

У кінці лютого на більшості території ґрунт був талий, або глибина його промерзання не перевищувала 1-5 см, місцями у Волинській та Житомирській областях — 6-9 см. У Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській та Донецькій областях глибина промерзання ґрунту становила від 12 до 48 см, на багатьох площах спостерігався мерзлий прошарок на глибині від 9 до 36 см.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав становила плюс 2 − мінус 4°С, місцями на Харківщині, Сумщині та Чернігівщині — мінус 5-6°С, що значно вище критичної температури вимерзання.

Сніговий покрив переважно незначної висоти в кінці місяця спостерігався лише в окремих районах західних, центральних та східних областей.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *