Необхідно налагодити додаткові канали експорту зерна, насамперед морські — депутат

Народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський зазначив, що внутрішня ціна на соняшник може зрости тоді, коли Україна буде надійним гравцем на світових ринках, а для цього необхідно налагодити додаткові канали експорту зерна, насамперед морські. 

Про це йдеться в матеріалі: «‎Цінова аналітика: чи чекати зростання вартості соняшнику та коли» на Kurkul.com.‎ 

За словами політика, Аграрний комітет звертався до Кабміну, пояснюючи, що надлишки зерна чинять тиск на ціну. 

«Ситуація з ціною на соняшник не є винятком. Ця проблема також існує з горохом, озимими та ярими пшеницею і ячменем. Думаю, Аграрний комітет розгляне питання з соняшником додатково. Проте зрозуміло, що розв’язання цієї проблеми буде спільним для всіх культур», — розповів політик. 

Іван Чайківський також зазначив, що в депутатів були пропозиції створити державний резерв зерна. При цьому держава викупила б зерно у фермерів за вищою ціною, ніж пропонують трейдери, а потім експортувала б. 

Читайте також: «‎Зелений коридор для ріпаку в ЄС. Чому важливо його створити?»‎ 

Депутат розповів, що такий варіант розглядався за підтримки Польщі та Німеччини. Зокрема пропонувалося, щоб ЄС викупив українське зерно. Це б допомогло і стабілізувати ціни, і вберегти від голоду країни Африки. Але реалізувати ідею не вдалося, бо все загальмувалося через брак коштів. А самостійно Україна цього зробити не може, оскільки і так вже активно залучає фінансування через позики та гранти.

«Аграрії чітко розуміють, що триває війна, маємо недовиконання бюджету, а видатки зростають, тому розраховувати на дотацію чи просити пільг від держави зараз точно не варто. Але фермер, який сьогодні продовжує працювати, збирати врожай, у значно кращій ситуації, ніж той, у якого окупанти забрали все. Бо недоотримати, як маємо з ціною соняшнику, це не те що втратити повністю», — підсумував Іван Чайківський. 

Нагадаємо, раніше політик відмітив, що українському ріпаку потрібен «сухопутний зелений коридор», щоб втримати перевагу на ринку ЄС.

 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *