Названо овоч, який встановить ціновий рекорд сезону

Плодоовочевий сезон-2022/23 в Україні буде найскладнішим за всю історію незалежності. Головна причина — війна, розпочата росією проти України 24 лютого 2022 року.

Таку думку висловив керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев у блозі на AgroTimes.

Він зазначив, що окупація південних та східних областей позбавила Україну 40% комерційного виробництва ріпчастої цибулі та 30% — моркви.

«Гуртові ціни на початку сезону в Україні на більшість позицій борщового набору суттєво переважали показники попереднього року», — додав Олександр Хорев, зазначивши, що на деякі позиції ціни зросли у рази.

За його прогнозами, найменш проблемною культурою борщового набору в Україні у сезоні-2022/23 буде картопля. Саме на неї будуть найнижчі гуртові ціни протягом усього поточного сезону. На другому місці в рейтингу — столові буряки. Збільшення площ фермерами під буряками в регіонах, вільних від бойових дій, призведе до збільшення загального валового збору.

«З морквою складніше, оскільки повністю компенсувати відтік продукції з Херсонщини буде складно, тож імовірний активний імпорт моркви вже з початку 2023 року. Ще більші проблеми у поточному сезоні очікуються в сегменті капусти. Загальне виробництво культури зменшиться, й водночас збільшиться відсоток продукції низької якості через приморозки та дощову погоду у вересні», — вважає аналітик.

Найпроблемнішою лишатиметься ріпчаста цибуля. Херсонщина — традиційно головний гравець на ринку цибулі в Україні. Переорієнтувалися на виробництво цієї культури небагато комерційних виробників з інших регіонів. Ще й несприятливі погодні умови призвели до стрімкого погіршення якості цьогорічного врожаю цибулі практично в усіх регіонах країни.

«Вже зараз Україна почала імпортувати один із головних овочів, і ця залежність зберігатиметься протягом усього сезону. Як наслідок, цибуля може очолити рейтинг найвищих цін навесні 2023 року серед решти позицій борщового набору», — вважає Хорев.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *