На Одещині загинуло 6 тис. га сходів озимого ріпаку та 3 тис. га озимої пшениці

В Одеській області сьогодні зафіксовано 6 тис. га загиблих сходів озимого ріпаку та вже 3 тис. га озимої пшениці.

Про це повідомила директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова. 

«У зв’язку із недостатньою кількістю вологи в метровому шарі ґрунту та відсутністю опадів у господарствах південної Одещини спостерігається щоденне збільшення площ загиблих озимих культур, посіяних під урожай 2023 року. Одещина є лідером показників загиблих культур через потужні посухи. Єдиний вихід у майбутньому — отримати незалежність від опадів через розвиток зрошення», — зазначає Алла Стоянова.

За її словами, з початку року по кожному району розглянуто готовність державних водогосподарських об’єктів до поливного сезону та відзначено, що всі підготовчі роботи виконано вчасно. Майже 10 тис. га зрошуваних земель в Одеській області готові та були запущені в роботу. Деякі ремонтні роботи на насосних станціях було проведено власними силами. 

«Проведення робіт із реалізації 12-ти минулорічних проєктів було заплановано на поточний рік. У зв’язку з дією воєнного стану на території України всі роботи було призупинено. Наразі на законодавчому рівні державою впроваджено нові можливості для водокористувачів — створення ОВК. Нормативні акти прийнято, можна створювати та реєструвати об’єднання. Аграрії можуть самостійно об’єднуватися для збільшення своєї спроможності в управлінні та відновленні меліоративних систем», — зазначає Алла Стоянова. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *