На Кіровоградщині нікому сіяти зерно: понад 100 механізаторів мобілізували в армію

Зміни у порядку бронювання військовозобов’язаних відбулись не на користь будь-якого підприємства, у тому числі й аграріїв. Напередодні весняно-польових робіт це значна проблема.

Про це заявила керівниця департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова, пише «‎Суспільне»‎.

За її словами, зараз закінчується бронювання у того, хто подавався ще торік.

«Напередодні весняно-польових робіт це значна проблема. Ми розуміємо, що й так багато працівників пересіли за «‎Леопарди»‎. Наразі дефіцит складає близько сотні механізаторів узагалі в області, але з кожним днем ця цифра зростатиме, тому що підходимо до весняно-польових робіт»‎, — сказала вона.

На 1 лютого керівники агропідприємств області подали до обласного центру зайнятості заявки на 30 вакансій. Господарства потребують трактористів й трактористів-машиністів. Роботодавці пропонують за цими посадами заробітну плату в межах від мінімальної до 20 тис. грн. Загалом за рік було понад 1 200 таких вакансій.

Керівник господарства з Новоукраїнського району Микола Макодзеба заявив, що за рік з 18 механізаторів мобілізували третину. Закінчити своєчасно жнива допомогла сучасна техніка.

«‎Завдяки тому, що вона набагато продуктивніша, ми останнім часом навіть уночі не працюємо. Сівалка має широкозахватні агрегати. Якщо раніше вона сіяла 15-18 гектарів, то зараз це 130-150 гектарів за зміну. Тому ми впоралися й зібрали врожай, — резюмував аграрій.

Читайте також: «‎Якби не війна. Згадали, яким прогнозувався 2022-й зерновий рік і що втратив український агросектор»‎

Нагадаємо, у «‎Кернел»‎ розповіли, як відстояли Приколотнянський ОЕЗ у окупантів.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *