Ми витрачали на логістику від $80/т до $150/т — Алекс Ліссітса

Зернові коридори — це одна з рятівних соломинок, яка тримає на плаву весь наш агросектор, говорить генеральний директор «ІМК» Алекс Ліссітса Але за останні 10 років аграрії забули, що експортна логістика була набагато дешевшою, аніж у наших основних конкурентів, зокрема, з Латинської Америки. Де аргентинці та бразильці витрачали на логістику $130-150/т, українські аграрії витрачали $25-30/т. І плакали, що щось не так. 

Про це йдеться в матеріалі: «‎Що чекає український АПК у недалекому майбутньому? Прогнози від Дмитра Скорнякова та Алекса Ліссітси» на Latifundist.com.

«‎Зараз у нас логістика сягає $200/т, і то це ціна за доставку CPT до порту або через західний кордон. До цього всього збільшилась ціна фрахту, страхування. Тому зараз від війни виграють наші конкуренти з Латинської Америки. У них дозволено ГМО, плюс у нас тепер однакова по ціні логістика — це все їм на руку»‎, — зазначив генеральний директор «ІМК».

Читайте також: «‎Ціни на ЗЗР зашкалюють. Поради від Claydon, як зменшити витрати на хімію»‎

Щоб перевезти зерно з елеватора у Чернігові до ПП «Чоп», агрохолдинг «ІМК» витрачає на логістику від $80/т до $150/т. Якщо врахувати, що вартість кукурудзи в Угорщині становила $220-230, то фактично більшу половину компанія віддає лише за те, щоб довезти. 

«Якщо за $50/т віддавати зерно, навіть при офіційному курсі, який був до останнього часу, то фактично ми виходимо на модель бізнесу, коли можна стояти з мішками кукурудзи на базарі і продавати. І це буде вигідніше, ніж везти за кордон. Враховуючи, що ми не зможемо отримати ПДВ — продавали після повномасштабного вторгнення мало‎», — зазначив Алекс Ліссітса.‎ 

Він додав, що у травні «ІМК» продали 10 тис. т із запланованих 100 тис. т. У червні-липні така ж сама ситуація — 10-12 тис. т. У серпні був рекорд — аж 15 тис. т. І лише у вересні агрохолдинг планує вийти на 35 тис. т, знову ж із запланованих 100 тис. т. 

Нагадаємо, що Україна планує залучати кошти партнерів задля підтримки вітчизняних аграріїв.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *