Менше великих, більше малих: як війна змінила ринок картоплі

Промислові виробники картоплі у сезоні 2022 р. скоротили виробничі площі майже на 30%.

Про це розповіла експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова у Facebook.

«Традиційна диспозиція — 95% картоплі в домогосподарствах і 5% у промислових господарствах —  змінилася. Спрацював фактор самозабезпечення як виклик на загрозу продовольчій безпеці», — уточнила вона.

Експерт назвала причини такого зниження площ під картоплею:

  • низькі ціни на продукт у сезоні-2021/22;
  • заміновані поля;
  • розуміння дорожнечі МТР (пестициди, добрива, солярка) і позначення їх на собівартості продукту;
  • ризики з реалізацією картоплі на переробку (традиційний покупець — чипсові заводи — показав неготовність викуповувати вирощену сировину за умов воєнної загрози);
  • сумнівність адекватних і своєчасних розрахунків під час збуту через супермаркети (викликано евакуацією жінок, які традиційно готують вдома картоплю, і падінням попиту);
  • відсутність експорту.

«Водночас у сектор промислового картоплярства зайшло чимало новачків. Ті, хто вирощував картоплю на 1-3 га, садили її на 10 га, ті, хто працював на 12 га, доросли до 48-50 га. І їхніх виробничих ділянок більше, ніж скорочених на 30% промислових площ.
Зросло картоплярство і в нетрадиційних для нього регіонах — на Хмельниччині, Вінниччині, Полтавщині тощо» — додала Руженкова.

Вона зазначила, що картопля недоотримала пестицидів і добрив, що вплине на якість. Погода також була неідеальна.

«Втрати при зберіганні будуть і в промислових виробників, і в новачків, і в домогосподарствах. Але в цілому ситуація з картоплею в Україні чудова — голоду не буде», — прогнозує Руженкова.

Експерт вважає, що промисловим виробникам варто активніше лобіювати вихід в ЄС, поки до України лояльно ставляться. Особливо лояльними європейці можуть бути в сезоні-2022/23, оскільки вперше за багато десятиріч імпортуватимуть картоплю через посуху та неврожай.

«В жодному разі наступного року домогосподарствам і новачкам не можна скорочувати виробництво, якою б низькою не була ціна на картоплю взимку 2022/23 рр. Ми не знаємо, скільки триватиме війна. Можна мріяти про оперативне її завершення, але здоровий глузд має бути вищим! Цього року ми перезимуємо без продовольчої кризи. У разі затяжної війни за скорочення насаджень картоплі зима 2023/2024 може бути катастрофою. Цього не можна допустити в жодному разі», — додала вона.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *