Міжнародні компанії втратили вже понад $100/т на всьому, що було куплене до війни — брокери

Міжнародні компанії втратили вже понад $100/т на всьому, що було куплене до війни. Тому зараз вони обережні й не мають «великих апетитів» щось купувати. Та й купують з умовою оплати тільки після того, як судно пройде коридор і Босфор

Про це розповів співзасновник та генеральний директор «‎Спайк Брокерс» Олександр Соловей в матеріалі: «‎Місяць зерновим коридорам: що з цінами на зерно та чому аграрії західних регіонів не поспішають у порт» на Latifundist.com.‎ 

Оператори просто не хочуть брати на себе ризики. Вони бояться, що коридори, які так раптово відкрилися, так же раптово можуть і закритися, говорить операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький. 

«Зараз власники терміналів дають не більше 10-15 днів на накопичення зерна. Розрахунок за товар йде по факту закриття митної декларації. Тобто усі ризики щодо закриття коридору лежать на продавцеві», — відмітив він.

Всі опитані спікери погоджуються, що ринок чекає цікавий рік. Навряд чи можна буде побачити у найближчому майбутньому звичний трейдинг. Цей ринок вже переформовується за рахунок нових операторів. Це невеликі компанії, які, маючи досвід роботи на Дунаї, самі роблять накопичення та фрахтують судна. Вони готові брати на себе ризик і працювати з більш лояльними умовами щодо оплати, говорять експерти. 

«Міжнародні компанії купують зерно по низькій ціні та всі ризик покладають на продавця. Який тоді сенс продавцю брати на себе ризик, якщо зерно можна самому продати? Тому зараз ми спостерігаємо цікаву активність на CIF і FOB. Одне діло, коли на цих ринках торгують великі компанії. Зовсім інша, коли середній фермер з земельним банком 20-40 тис. га торгує на CIF через нашу компанію. Холдинги з фермерами вже конкурують з трейдерами за destination. Ця ситуація нова для українського ринку», — зауважив Олександр Соловей.

Читайте також: «‎Місяць зерновим коридорам: що з цінами на зерно та чому аграрії західних регіонів не поспішають у порт»‎ 

Своєю чергою Богдан Костецький прогнозує, що з появою нових гравців ростиме конкуренція і маржинальність буде насичуватися. Відповідно і картинка по цінах буде більш збалансована. Тому вже в жовтні-листопаді ціни почнуть зростати, а маржинальність складатиме на десятки, а умовно $5-10, все одно задовольняючи операторів ринку. 

Нагадаємо, що фермери відмовляються від угод з трейдерами через блокування податкових накладних, адже їм доводиться місяцями їх розблоковувати. У більшості на це йде 2-3 місяці. У декого — рік. 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *