Країни ЄС вимагають змінити санкції щодо російського продовольства — Financial Times

Деякі країни ЄС закликають переглянути санкції щодо рф і зробити винятки для поставок російської агропродукції більш чіткими, нібито чинні правила затримують поставки до бідних країн.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на позиційний документ у розпорядженні редакції.

Згідно з документом, Німеччина, Франція і Нідерланди є одними з країн, які закликають Європейську комісію внести поправку, що уточнює санкції щодо експорту продовольства з росії.

Хоча Єврокомісія раніше надала рекомендації країнам ЄС, згідно яких операції з російським зерном і добривами, уряди і транспортні оператори заявили, що вони недостатньо чіткі, щоб гарантувати правовий захист.

«‎Поточна правова ситуація сприяє критиці того, що санкції перешкоджають торгівлі продовольством і добривами»‎, — йдеться в документі. Серед підписантів також є Іспанія, Бельгія і Португалія.

У документі стверджується, що вантажі подекуди затримуються в європейських портах довше, ніж це необхідно, оскільки компанії побоюються брати участь в операціях з російськими групами, які належать особам, що перебувають під санкціями. Наприклад — виробники аміаку «Тольяттіазот‎»‎ російського олігарха Дмітрія Мазепіна та «‎Міндобрива»‎ олігарха Аркадія Ротенберга.

Фінансові установи, страховики, транспортники та оптовики неохоче беруть участь у комерційних угодах з експорту російських продуктів харчування та добрив, порушуючи ланцюги поставок, йдеться в документі.

Єврокомісія, натомість, наполягає на тому, що санкції не були спрямовані на торгівлю сільськогосподарськими та харчовими продуктами, зокрема пшеницею і добривами.

Держави-члени ЄС, що розробляли звернення, вказали на угоду, укладену за посередництва ООН на поставку десятків тисяч тонн добрив від російського «Уралхіму», які були затримані в портах ЄС.

«Це перешкоджає нашим твердженням щодо ініціатив ЄС та країн-членів зі сприяння продовольчій безпеці і, особливо, наших ініціатив щодо кризи з добривами‎»‎, — йдеться у документі.

Нагадаємо, стало відомо, хто лобіює «зелений коридор» для російських добрив.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *