ЄС додатково ввів заборону на деякі види шкідників рослин

Єврокомісія застосувала обмежувальні заходи з метою тимчасової заборони ввезення низки шкідників до Євросоюзу до того часу, доки не буде проведено повний аналіз фітосанітарного ризику.

Про це говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, набрав чинності Імплементаційний Регламент Комісії (ЄС) №2022/1941 від 13 жовтня 2022 року про заборону інтродукції, переміщення, утримання, розмноження або випуску певних шкідливих організмів відповідно до статті 30(1) Регламенту (ЄС) 2016/2031 Європейського Парламенту та Ради.

«У партіях рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів, які надходили до Євросоюзу з третіх країн, впродовж 2021 року були зафіксовані випадки виявлення шкідників рослин, не внесених до списку карантинних шкідливих організмів ЄС відповідно до Імплементаційного Регламенту Комісії (ЄС) 2019/2072 і які не регулюються згідно зі статтею 30(1) Регламенту (ЄС) 2016/2031», — уточнюють у Держпродспоживслужбі.

Ці шкідники були виявлені кілька разів на кордонах Євросоюзу, а також великі обсяги рослин-господарів продовжують імпортуватися з країн, де ці шкідники присутні, хоча вони становлять високий фітосанітарний ризик для території Євросоюзу. Вважається, що існує безпосередня небезпека проникнення цих шкідників на територію Євросоюзу.

Зазначені нижче шкідники не повинні ввозитися на територію Євросоюзу, переміщуватися в його межах, утримуватися, розмножуватися чи розповсюджуватись на території Євросоюзу:

  • Chloridea virescens Fabricius [HELIVI];
  • Leucinodes orbonalis Guenée [LEUIOR];
  • Leucinodes pseudorbonalis Mally та ін. [LEUIPS];
  • Resseliella citrifrugis Jiang [RESSCI];
  • Spodoptera ornithogalli Guenée [PRODOR].

Регламент діятиме до 31 травня 2027 року.

Для довідки: Chloridea virescens  тютюнова совка. Шкідник поширений в Північній, Центральній і Південній Америці. Відсутній в країнах Європи (в т.ч. в Україні).

Leucinodes orbonalis та Leucinodes pseudorbonalis  баклажанові плодожерки. Є тропічними шкідниками, які зустрічаються в Азії та Африці. Відсутні в країнах Європи (в т.ч. в Україні).

Resseliella citrifrugis  цитрусова мошка. Рослини-господарі: цитрусові, в т.ч. грейпфрут, помело, апельсин. Поширений в Китаї. Відсутній в країнах Європи (в т.ч. в Україні).

Spodoptera ornithogalli  жовто-смугаста совка. Шкідник поширений в Північній, Центральній і Південній Америці. Відсутній в країнах Європи (в т.ч. в Україні).

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *